JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Salg gjør fusjon lettere

Tillitsvalgte i både Jernbaneforbundet og EL & IT Forbundet tar vel imot beskjeden om at staten vil selge seg ut av BaneTele og la selskapet fusjonere med Ventelo. Men hvilken tariffavtale skal gjelde i det fusjonerteselskapet?

anette@lo-media.no

oystein@lomedia.no

BaneTele var opprinnelig en del av Jernbaneverket, men ble for noen år siden skilt ut som et eget selskap. Bredbåndsalliansen, som eies av seks store kraftselskap, eier allerede 50 prosent av selskapet. Nå foreslår regjeringen at de også skal få kjøpe resten. - Av hensyn til den videre utvikling av selskapet, har vi valgt å benytte oss av den salgsretten vi tidligere har avtalt med Bredbåndsalliansen, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

Vil fusjonere

Ett av disse hensynene er Ventelo. Denne bedriften ble kjøpt av Bredbåndsalliansen i desember i fjor, og målet har vært å fusjonere BaneTele og Ventelo i løpet av 2008. Dette viste seg imidlertid å bli vanskelig på grunn av statens eierskap i BaneTele. - Staten hadde primært ønsket å fortsette som eier i et sammenslått selskap. Nærings- og handelsdepartementet og Bredbåndsalliansen har forhandlet om dette en stund, men har hatt ulike vurderinger av verdien i selskapene og derved av bytteforholdet ved å flytte statens aksjer i BaneTele opp i et felles eid holdingselskap, sier Brustad.

Ett felles selskap

Resultatet blir altså at Bredbåndsalliansen i stedet får muligheten til å kjøpe statens del av BaneTele. Som eier av begge de to selskapene, kan de selv velge hvordan de skal håndtere situasjonen. - På grunn av alle vanskelighetene med fusjonen, har Bredbåndsalliansen i stedet begynt å se på muligheten for virksomhetsoverdragelse mellom enkelte avdelingene hos oss og i BaneTele. Men også denne prosessen har dratt ut i tid. Det blir kanskje enklere nå, tror klubbleder Turid Janne Solvær i EL & IT-klubben i Ventelo. Hun er selv blant de ansatte som det er varslet at kan bli overdratt til BaneTele, og er ikke så veldig bekymret for situasjonen, - Det har jo allerede pågått en lang prosess på dette, sier hun.

Vil fortsette i EL & IT

Et mer brennbart tema kan imidlertid bli hvem som skal få organisasjonsretten i det nye fusjonerte selskapet. Siden BaneTele springer ut fra Jernbaneverket, er det Jernbaneforbundet som har hatt organisasjonsretten i LO. I Ventelo derimot er det EL & IT som regjerer. I tillegg er både NITO, YS-forbundet Negotia, og Akademikerne-forbundet Tekna representert i begge bedrifter. - Nå vil jo ikke BaneTele lenger ha noe med jernbanen å gjøre, så jeg håper vi kan fortsette i EL & IT. Det er forbundet for oss, sier Solvær. Forhandlingsleder i EL & IT, Jan Olav Andersen, sier imidlertid at dette er noe Jernbaneforbundet og EL & IT Forbundet må bli enige om. De har ennå ikke rukket å snakke sammen om problemstillingen. - Vi har avtalt et møte om dette, og jeg har stor tro på at vi kan komme til enighet om hvordan dette skal gjøres, sier Andersen.

Godt mottatt

Leder i Jernbaneforbundets klubb, Lene Berg, mener det for tidlig i prosessen til å si noe om hvem som får forhandlingsretten i det fusjonerte selskapet. I likhet med sin kollega i EL & IT, tror hun at beslutninger kan bli raskere gjennomført når staten selger seg ut, slik Brustad går inn for. Blant de ansatte er nyheten godt mottatt, og torsdag ettermiddag er alle ansatte innkalt til et informasjonsmøte for å få flere detaljer om den nye situasjonen. Selskapet har i alt 203 ansatte.

Heller ikke ledelsen i Norsk Jernbaneforbund er negative til salget.

– Vi er i utgangspunktet opptatt av at staten er inne på eiersiden, men mener at selskapets interesser må gå foran. Det offentlige er fortsatt sterkt representert, siden Bredbåndsalliansen eies av norske kraftkommuner, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg.

Når det gjelder forhandlingsretten, forutsetter han at BaneTele ikke endrer arbeidsgivertilknytning.

– De er medlem i Arbeidsgiverforeningen Spekter, og der har NJF tariffavtalene. Vi ser for oss at dette fortsetter, sier Kjell Atle Brunborg.

Negativ styreleder

BaneTele og Bredbåndsalliansen har forsøkt å forhandle frem en annen løsning med Næringsdepartementet, uten hell. – Jeg er skuffet og overrasket over staten, med en rødgrønn regjering i spissen, ikke ser på en slik sak fra et industrielt og langsiktig perspektiv, men velger å tenke rent finansielt og kortsiktig, sier styreleder i Bredbåndsalliansen, Tormod Hermansen, til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse