JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp mot allmenngjøring

Til tross for at EL & IT Forbundet sentralt kjemper for allmenngjøring, går EL & ITs klubbleder hos Ulstein Elektro imot. – Vi er redde for arbeidsplassene våre, sier klubbleder Tore Dukefoss.

anette@lo-media.no

I oktober vedtok tariffnemnda at Fellesforbundets verkstedsoverenskomst skal allmenngjøres. Det har ført til sterke reaksjoner fra verftsindustrien. De ber tariffnemnda om at allmenngjøringen ikke skal gjelde kontrakter som er inngått før 1. desember.

Nå har også 14 ansattevalgte styremedlemmer, styreobservatører og tillitsvalgte i Ulstein-konsernet skrevet brev til tariffnemnda der de ber tariffnemnda om å vente med å iverksette allmenngjøringsvedtaket. Blant dem som har skrevet under er Tore Dukefoss, tillitsvalgt for EL & IT-klubben i Ulstein Elektro.

– Vi har kjempet mot allmenngjøring i lang tid. Ingen har helt oversikt over konsekvensene av allmenngjøringsvedtaket, men vi frykter dette kan gå utover arbeidsplassene våre, sier Dukefoss til Nettverk.

Også tillitsvalgte i Felelsforbundet og i HK har skrevet underp å brevet. Les mer hos Magasinett.org og hos HK-Nytt.no

Verst for polakkene

Dukefoss sier allmenngjøringsvedtaket har ført til reaksjoner også fra polakkene som jobber på verftet.

– I dag får de dekket en god del kostnader knyttet til reise og opphold. Det vil de i fremtiden måtte dekke selv, og da kommer de dårligere ut selv om lønna går noe opp, mener han.

Og hvis vilkårene blir dårligere, frykter klubblederen at polakkene vil velge å jobbe andre steder.

– Jeg er sikker på at de useriøse arbeidsgiverne vil blomstre opp som følge av dette vedtaket. Når polakkene ser at vilkårene hos oss blir dårligere, vil de velge å jobbe andre steder, for eksempel svart hos arbeidsgivere som ikke bryr seg om norske regler, sier Dukefoss.

Flytter ut

Han er også redd for at bedriften blir tvunget til å flytte ut for å overleve.

– Uten folk, og med langt dyrere kostnader, vil man ikke ha noe valg. Da forsvinner siste rest av verftsindustrien utenlands, og med det også våre arbeidsplasser.

– Men hvis bedriftene allerede nå har de samme utgiftene, vil jo ikke kostnadene bli større ved allmenngjøring? – Ingen vet helt hva som blir resultatet, fordi man her har gjort et prinsippvedtak uten å se på konsekvensene. Sannsynligvis blir totalkostnaden større, og det sammen med at vi mister arbeidskraft, gjør det vanskelig, sier Dukefoss.

Enda et brev

Brevet fra de tillitsvalgte ligner på et annet brev som tariffnemnda mottok i forrige uke. Det var underskrevet av styreleder Kjersti Kleven i Maritim Forening Søre Sunnmøre, og dessuten av direktørene for STX Norway Offshore (tidligere Aker Yards), Ulstein Verft AS, Havyard Group AS, Kleven Maritime AS og Fiskarstrand Verft AS. Men Tore Dyrefoss avviser at de tillitsvalgte har vært utsatt for press.

– Nei, dette kommer på initiativ fra de ansatte. Bedriften har ikke presset oss til noe, sier han.

– Hvilke ansatte er det som har tatt initiativet? – Nei, det vet jeg ikke helt. Jeg fikk nå bare forelagt brevet, men har ikke opplevd noe press, sier Dyrefoss. – Men er ikke dette illojalt, når EL & IT sentralt har allmenngjøring som en kampsak? – Det spørs hvordan du ser det, og hvem disse egentlig kjemper for. Vi kjemper for våre arbeidsplasser, sier Dyrefoss.

Beklagelig

I EL & IT blir nyheten om brevet mottatt med skuffelse. – Det er sterkt beklagelig at en av våre tillitsvalgte har skrevet under på et slikt brev. Kampen mot sosial dumping, og vår holdning til allmenngjøring er bred forankret i våre organer. Vi har hatt mange diskusjoner på dette, og da er det synd at dette ikke følges opp lokalt, sier leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT, Jan Olav Andersen.

Forbundet har selv kjempet for å få allmenngjort landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) i halvannet år, og har mange ganger tatt til orde for at allmenngjøringsinstituttet må forenkles. At en av forbundets egne tillitsvalgte nå sier noe annet, kan derfor oppfattes som et slag i ansiktet.

– Men det er åpenbart at det mobiliseres heftig mot allmenngjøring fra vår motpart, og at de tillitsvalgte er under sterkt press. Slik jeg ser det, er dette bare nok et bevis på at sosial dumping foregår. Hvis ikke, vil jo ikke allmenngjøringen ha særlig stor betydning, sier Andersen.

Han tror derimot ikke at brevet vil få noen stor betydning for tariffnemndas behandling av saken.

– Nemnda må forholde seg til de oppnevnte partene, og det er ingen tvil om hva LO mener i denne saken, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse