JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn omfavner velferdsstaten

I en rykende fersk undersøkelse omfavner det norske folk velferdsstaten.

kristian.brustad@lomedia.no

Vi har lagt bak oss et par tiår med en historisk høy økonomisk vekst. Det har vært en gedigen fest. Så slo finanskrisen ned som en bombe.

Festen er over. Nå handler det om å riste av seg bakrusen. Og det norske folk er ikke i tvil om hvilken medisin som virker best. En sterk offentlig sektor, med sterke organisasjoner. Den såkalte norske modellen.

70 prosent av Norges befolkning omfavner modellen i en fersk undersøkelse i regi av Fafo og MMI Synovate.

Overraskende

Jon Hippe og Bent Sofus Tranøy i fagbevegelsens egen forskningsstiftelse, Fafo, presenterte undersøkelsen under Kartellkonferansen på Gol onsdag.

– Finanskrisen har økt oppslutningen til et overraskende nivå. Oppslutningen er overraskende sterk, konkluderer Hippe.

Den norske modellen betyr kort og godt en sterk offentlig sektor, og samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstagere og staten. Og for eksempel at likelønnstanken står sterkt. På spørsmål om at inntektsforskjellene er for store, svarer 51 prosent ja.

Guds utvalgte

Modellen har ført Norge til topps på alle statistikker om levekår. Hippe mener vi er født til rikdom.

– Vi er Guds utvalgte folk. Den norske modellen har aldri levert mer. Vi har vært gjennom en oppgangsperiode vi ikke har sett maken til i et historisk perspektiv, fortsetter Hippe.

Økningen er unik. Selv i Nordisk målestokk.

– Det ble en fest. Vi er 80 prosent rikere per innbygger enn de andre nordiske landene, sier Hippe.

Nordmenn har havnet helt på toppen og fått smaken på det gode liv. Salget av champagne og rosévin har økt. Våre 2 millioner husholdninger har kjøpt 1,5 millioner tv’er med flatskjerm de tre siste årene. Men Hippe poengterer at det ikke er en selvfølge at vi blir der.

– Stakkars Island. De lå på topp tidligere. Det at vi er på toppen av en pall, det betyr ikke at vi blir der, advarer Hippe.

Olje

I Nordsjøen ligger Norges skattekammer. Oljen har ført til enorm rikdom. Men fjerner vi olje og gass fra statistikken, er likevel tallene unike.

– Den historiske økningen skyldes ikke bare olje og gass. Det skyldes i stor grad også at vi har en million flere i arbeid, understreker Hippe.

Siden 70-tallet har kvinnene gått inn i yrkeslivet. Samtidig har lønnsutviklingen vært god for alle grupper.

– Vi har hatt høyere lønnsvekst enn land vi sammenligner oss med, forklarer Hippe.

Dette i tillegg til økt produktivitet, har vært en sterk bidragsyter til at økonomien har skutt fart.

Annonse
Annonse