JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britisk fagbevegelse håper på fortsatt EU-medlemskap

Fagbevegelsen frykter et massivt angrep på arbeidstakeres rettigheter hvis Storbritannia forlater EU.
FOR Å BLI: Owen Tudor, leder for EU og internasjonal avdeling i TUC.

FOR Å BLI: Owen Tudor, leder for EU og internasjonal avdeling i TUC.

Line Scheistrøen

line@lomedia.no

Allerede i dag sliter britisk fagbevegelse med stadig oftere angrep fra den sittende regjering. For mange i TUC, det britiske svaret på norske LO, er det som om statsminister David Cameron tar fagbevegelsen med tilbake til den beryktede Thatcher-tiden og faktisk det som verre er.

I dag avgjør britene om de skal forlate EU

– Vi møter ofte argumenter om at regjeringen, selv utenfor EU, ikke kan ta fra arbeidstakerne rettigheter, men vi kan vise til at regjeringen faktisk forsøker å gjøre det allerede nå, sier Owen Tudor, leder av avdelingen for EU- og internasjonale spørsmål i TUC.

Tudor viser blant annet til den nylige vedtatte «Trade Union Bill». Ifølge regjeringen skal loven blant annet sikre at alle streiker er forankret i et klart mandat fra fagforeningsmedlemmene. Fagbevegelsen på sin side mener loven er et angrep på streikeretten og arbeidsplass-demokratiet.

TUC har blant annet argumentert med at loven på en del punkter strider mot EU-regler som Storbritannia er omfattet av. TUC har også fått støtte fra europeisk og internasjonal fagbevegelse.

Britisk LO jobber for at Storbritannia skal bli i EU, vel vitende om at ikke alle seks millioner medlemmer ønsker det. Mens alle de store forbundene jobber for «remain»-kampanjer, har tre av TUCs medlemsforbund tatt det motsatte standpunktet – de vil ha Storbritannia ut av EU. Andre forbund igjen, er av tradisjon, nøytrale.

Et britisk nei til EU kan svekke europeisk fagbevegelse

Bakers vil ut

Et av forbundene som ønsker at Storbritannia skal ut av EU, er Bakers, Food and Allied Workers Union, et forbund som organiserer en del av de samme som Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund i Norge. Forbundet representerer ikke mange, men likevel var det ifølge Ian Hodson, en av lederne i forbundet, ingen grunn til å følge TUCs «remain»-standpunkt da forbundets medlemmer faktisk er for å forlate EU.

– Våre medlemmer er ikke stolte av at Storbritannia er medlem i EU, sier Hodson til LO-Aktuelt.

Han forteller imidlertid at Brexit-diskusjonen ikke har stått høyt på agendaen og heller ikke er et prioritert området. Forbundet har ikke deltatt veldig aktivt i noen kampanjer i forkant av folkeavstemningen. De har nok av andre saker å ta seg av, ifølge han.

– Vi opplever ikke at EUs regelverk styrker og forsvarer rettighetene til våre medlemmer. Vi opplever heller det motsatte. Ta for eksempel diskusjonen om minimumslønn og lavlønn. Vi ser at flere store selskaper viser til EU-regler når de vil gi våre medlemmer lavere lønninger og dårligere rettigheter på arbeidsplassen, sier Hodson og fortsetter:

– Vi er også skeptiske til at de store internasjonale selskapene, for eksempel McDonald's, gjennom lobbying har så stor innflytelse på EUs beslutninger. Vi vil ha mindre makt til de store selskapene og beslutningstakerne i EU, og heller gi folket større innflytelse gjennom demokratiet her hjemme.

Norsk modell?

Tilbake til TUC, så mener Tudor at fagbevegelsen har nådd fram med sine budskap, og at spørsmålene knyttet til arbeidstakeres rettigheter har stått høyt på dagsorden i EU-debattene.

– Vi har fått mye oppmerksomhet om våre saker. Samtidig vet statsminister David Cameron at han må ha arbeidsfolk til å stemme, for de vil i all hovedsak stemme «remain», ifølge Tudor.

Han håper å våkne opp grytidlig fredag til et Storbritannia som har bestemt seg for å bli i EU, men også han tror det blir jevnt.

Hvis resultatet blir at Storbritannia forlater EU, regner Tudor med å ha enda tettere kontakt med norske kollegaer enn hva han har i dag. Flere har argumentert med at Storbritannia utenfor EU bør følge Norges modell med tanke på tilknytning til EU.

Reformer, uansett

TUC har utarbeidet scenarioer for begge resultatene, om Storbritannia blir eller forlater EU.

– Uansett resultat har dette vist at folk er misfornøyd med hvordan de har det i Storbritannia og hvordan EU fungerer. Det må endringer til. Hvis vi blir i EU, må vi presse på reformer internt i EU. Hvis vi velger å forlate EU, så må vi presse Cameron til å stå ved løfter han underveis har gitt fagbevegelsen og arbeidstakere. I TUC må vi også, uansett resultat, se på hvordan vi håndterer uenigheten blant våre forbund og medlemmer, sier Tudor.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse