JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil splitte Statkraft

Høyre og Venstre har fremmet et forslag om å dele opp Statkraft. – Det er mangel på konkurranse i kraftsektoren, sier Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.

anette@lo-media.no

De to partiene mener Statkraft har blitt for stor, og viser blant annet til oppkjøpet av Trondheim Energiverk (TEV) i 2002. Konkurransetilsynet var den gang imot oppkjøpet fordi de mente kraftselskapet ble for stort, men ble ikke hørt av fornyings - og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Hun la større vek på industrielle hensyn.

Verre en fryktet

Nå mener Høyre og Venstre at situasjonen har blitt verre enn det Konkurransetilsynet fryktet. Torbjørn Hansen sier til Teknisk Ukeblad at han er bekymret over mangelen på konkurranse i Kraft-Norge. – Det er for mye makt på få hender. Vi får ikke det mangfoldet man trenger. Hvis man ser på Konkurransetilsynets konklusjoner, så har forholdene nå gått lenger i den retningen de fryktet, sier han.

Fremdeles kritisk

Dermed støtter må Hansen Konkurransetilsynet som fremdeles kritisk til Statkrafts dominans. Det kom blant annet til syne i høringsrunden om hjemfallssaken. Der heter det blant annet at «et mulig og svært effektivt virkemiddel ville være å splitte opp det offentlige eierskapet, gjennom å dele opp Statkraft i mindre enheter.» – Problemet er at det er en fare for at en dominerende aktør utnytter markedsmakt og tar høyere priser, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet til Teknisk Ukeblad.

Annonse

Flere saker

Annonse