JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssak om rotasjoner

I dag startet saken om arbeidstidsordningene på store landanlegg i Arbeidsretten. NHO mener det er tariffstridig at LO nå godkjenner rotasjoner som gir 33,6 timers uke i gjennomsnitt med dagarbeid.

Det er særlig godkjenninga av den populære 14-21-rotasjonen som har fått NHO til å saksøke LO.

Rotasjonen startet som en prøveordning på Melkøya. Den var forhandlet fram av klubber med store oppdrag på Snøhvit-anlegget, og innebar at folk gikk 14 dager på jobb med 12 timers arbeidsdag, avløst av en friperiode på 21 dager.

Bruk av feriedager

For å få til denne rotasjonen med et gjennomsnitt på 35,5 timers arbeidsuke, godtok LO i prøveordningen at to lovfestede feriedager ble brukt i hver friperiode.

Dette har Fellesforbundet, de andre berørte forbundene og LO etter hvert funnet uholdbart. Siden prøveperioden var over, har kun avtaler om 14-21-rotasjon som ikke forbruker feriedager blitt godkjent. Det vil si rotasjoner der gjennomsnittlig arbeidstid er 33,6 timers uke.

Arbeidsreduksjon eller skilsmisse?

NHO og Norsk Industri er sterkt imot dette, som de mener er en tariffstridig forkortelse av arbeidstida. Flere store bedrifter, for eksempel StatoilHydro, har derfor sluttet å inngå avtaler om 14-21- eller 12-16-rotasjoner (begge gir 33,6 timers uke).

Dette betyr at mange som har lang hjemreise fra anlegg som Mongstad, Kårstø og de store oljeverftene, nå arbeider 12 dager med 10,5 timers arbeidsdag og en søndag fri i midten, fulgt av 9 dagers friperiode.

Denne ordningen, 12-9, kalles av mange skilsmisserotasjonen. På grunn av reising i helgene, gir den i praksis ingen hele helger med familien.

Hvem skal godkjenne?

I praksis skal retten nå avgjøre om og hvorvidt NHO kan sette seg imot eller godta avtaler som er forhandlet fram lokalt og godkjent av forbundene og LO.

Retten til å godkjenne lokale avtaler om arbeidstid, den såkalte innstillingsretten, fikk LO da det ble tillatt å gå ut over arbeidsmiljølovens bestemmelser om daglig og ukentlig arbeid ved enkelte typer arbeid – for eksempel på store industrianlegg.

Annonse
Annonse