JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemmer i intetland

Er det mulig å være medlem av ett LO-forbund, men gå på avtaler som eies av et annet? Det kan bli hverdagen i EDB Business Partner.

anette@lo-media.no

I EDB har det vært uro lenge. Da bedriften gikk fra Spekter til NHO ved nyttår, kom straks spørsmålet om tariffavtale på bordet. EL & IT Forbundet pekte på Telenoroverenskomsten, siden Telenor eier over 50 prosent av EDB. NHO på sin side ville ha standardoverenskomsten til Handel og Kontor.

– Skiftet av arbeidsgiverorganisasjon var helt bevisst fra EDBs side. De ønsker å fjerne mange av våre fremforhandlede goder, og hvis de samtidig kan få et annet og mindre krigersk forbund å forholde seg til, er de vel bare glad til, sier Borgar Granbom.

Over til FLT?

Da de to hovedorganisasjonene ikke kunne bli enige, måtte saken opp i den faste tariffnemnda. Der kom kjennelsen like før sommeren, og det var lite hyggelig lesning for klubben i EDB. Nemnda mente de LO-organiserte i EDB enten kunne gå på overenskomstene til HK eller Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT). Ingen av EL & IT Forbundets avtaler kunne imidlertid gjøres gjeldende.

– Det var en stor skuffelse. EL & IT Forbundet har organisasjonsretten i bedriften, men får ikke bruke egen tariffavtale. Nå må vi enten fortsette som medlemmer i EL & IT, men gå på avtaler som andre forbund forvalter, eller gå ut av EL & IT. Ingen av de to alternativene er særlige gunstige, sier Granbom.

Han tror resultatet fort kan bli at EL & IT-medlemmene heller går over til konkurrerende forbund i YS enn å bli tvunget over i et LO-forbund de ikke har noe kjennskap til.

– Frustrasjonen hos medlemmene er stor. Vi er overbevist om at EL & IT Forbundet er det beste forbundet for oss, men for tiden er det vanskelig å legge makt bak kravene, sier Granbom.

Vertikale problemer

Et av problemene EL & IT møter på i NHO er at de på mange avtaler organiserer vertikalt. Det betyr at de, for eksempel i Telenor, organiserer alle i bedriften, uansett nivå, arbeidsoppgaver og stillinger. HK og FLT derimot har horisontale avtaler, der de kun organiserer på ett nivå i bedriften, HK har de merkantilt ansatte, mens FLT har lederne. Dette er vel etablerte avtaler som EL & ITs avtaler fort kommer i konflikt med dersom en bedrift hopper over til NHO.

– Nå er det på tide at EL & IT og LO tar igjen kontrollen. Organisasjonsfriheten forsvinner dersom vi skal bli tvunget til å gå over i andre forbund. Vi er ikke kjent for å vike unna en kamp. Nå må forbundet mobilisere, slik at vi ikke blir stående alene i dette, sier Borgar Granbom.

I øyeblikket er han mest opptatt av å løse nåsituasjonen i EDB, men han ser også mange faresignaler for forbundet og for LO som helhet dersom problemene i IKT-bransjen ikke løses.

– IKT må ikke splittes opp i mange forskjellige forbund. Vi er nødt til å ha et sterkt forbund som forstår hva dette handler om. Og det haster. Toget er i ferd med å dra fra oss, og løser vi ikke dette kan vi risikere å miste hele bransjen. Se hva som har skjedd med finanssektoren for eksempel. Der er LO spilt helt på sidelinja. Det ønsker vi ikke at skal skje med IKT, sier Granbom bestemt.

Annonse

Flere saker

Annonse