JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det startet med Findexa

Klubben i Findexa var den første ble tvunget over på HKs standardoverenskomst. – LO skjønte ikke alvoret den gangen. Jeg lurer på om det gjør det nå, sier klubbleder Anne Grethe Arnesen.

anette@lo-media.no

Det hele startet da Telenor kvittet seg med Telenor Media ved årskiftet 2001/2002. Anne Grethe Arnesen og de andre fikk ny arbeidsgiver og nytt navn, Findexa. Da det ble tid for forhandlinger samme vår, fikk klubblederen beskjed om at arbeidsgiveren hadde gått over til NHO. Dermed kom spørsmålet om tariffavtale på bordet.

– Situasjonen skapte en del forvirring. Vi var klare på at vi ville ha vår egen overenskomst og at vi fortsatt skulle være med i EL & IT. Hadde det vært nødvendig, ville vi ha streiket for det. Det hadde vi også gjort i dag, om vi hadde trodd at det nyttet, sier Arnesen.

Hun er fortsatt sint for det som skjedde våren 2002. Da alle andre var ferdig med sine lønnsforhandlinger, sto klubben i Findexa fremdeles uten avtale.

– Til slutt ble forbundet tvunget til å godta av vi skulle over på Standardoverenskomsten. Vi følte oss sviktet, og den følelsen sitter vi med fremdeles, sier hun.

Arnesen mener det som nå skjer i IKT-sektoren er nøyaktig det de tillitsvalgte spådde da striden sto om Findexa, i dag Eniro.

– Jeg sa den gangen at LO-ledelsen ikke skjønte seg på IKT, og det mener jeg de fremdeles ikke gjør. Desto mer grunn til å høre på oss på grasrota. Nå er det på tide at noen tar tak i dette, mener Arnesen.

Eniro-klubblederen sier det er problematisk å gå på en avtale forbundet ikke eier.

– Forbundet kan jo ikke gå inn i konflikter før de har fått godkjenning av HK. Det gjør at ting tar lang tid å løse. Under tariffoppgjørene opplever vi oss som en ikke-eksisterende gruppe som ingen hører på, men som får lov til å stemme, sier hun.

Likevel synes hun ikke det er noen løsning å melde overgang til Handel og Kontor.

– Vi hører ikke hjemme der, og overenskomsten passer ikke vår arbeidshverdag. Løsningen må heller være at EL & IT tar kampen og setter hardt mot hardt. Selv jeg i utgangspunktet ikke er særlig glad i streik, er kanskje det det eneste våpenet vi har igjen, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse