JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Krise gir muligheter

Krisetider kan også brukes til noe positivt, mener Trond Giske (Ap). I dag var det hans tur til å fri til fagbevegelsen, denne gang til EL & ITs landsstyre.

anette@lo-media.no

Krisetidene var et naturlig utgangspunkt da landsstyret i dag hadde den politiske situasjonen på dagsorden. Og krise var da også viktig i Trond Giske lille frieri til EL & ITerne. Men selv om det ikke er noen tvil om at vi går tøffere tider i møte, mente også Ap-statsråden at krisetidene kan brukes til noe positivt. - De ledige hender kan brukes til fornuftige ting. Nå kan vi gjøre mye av det vi ikke kunne gjøre da det var høykonjunktur og mangel på folk. For et samfunn sløser med verdiene når folk går ledige, sa Giske. Regjeringen har allerede varslet at den vil komme med ny krisepakke på nyåret. Og Trond Giske mener regjeringen nå vil drive god gammeldags motkonjunkturpolitikk. - Vi må handle raskt. Spaden skal settes i jorda mange steder allerede til våren, sa Giske.

Ikke så verst

Samtidig var statsråden opptatt av å påpeke at Norge så langt har taklet krisetidene bedre enn mange andre land. - Høyresiden skriker etter tiltak, men kanskje skal vi spørre oss om hva situasjonen hadde vært om vi hadde hørt på dem tidligere. Hva hadde skjedd dersom skole- og helsetjenester var blitt privatisert, og vi nå så at disse private leverandørene gikk konkurs, spurte Giske forsamlingen. Samtidig påpekte han at det i krisetider lett kan bli stuerent å komme med politiske krav som det ellers ikke er mulig å få gjennomslag for. - Vi så det i 1992 da arbeidsgiverne fremmet forslag om egne ungdomslønner under tariff. Heldigvis sa fagbevegelsen et klart nei den gangen. Og jeg oppfordrer dere til å følge like godt med i tiden som kommer, sa Giske. Dermed er det også helt klart at regjeringen ikke kommer til å lytte til krav om store skattelettelser. - Det er ikke veien å gå for å få økonomien i gang. Vi er ikke imot at folk skal ha mer penger å rutte med, men vi har andre prioriteringer. Våre unger trenger ikke flere leker, men gode lærere. Nå skal vi bygge skoler og sykehjem, fremfor kjøpesentre, sa Giske.

Livredd Frp

Trond Giske brukte også god tid på å skyte av fagbevegelsen og EL & IT i sin kamp for faglige rettigheter, offentlig eierskap og solidaritet – både nasjonalt og internasjonalt. - Jeg er livredd for hva som vil skje dersom Frps politikk blir realiteter. Dere gjør en viktig jobb for å forklare at denne politikken ikke er for folk flest. Vi er folk flest, og dette må vi stå sammen om, sa Giske, som likevel måtte tåle en god del pepper fra EL & ITs landsstyre der særlig vedtaket om tjenestedirektivet er sterkt mislikt. - Arbeiderpartiets vedtak om ikke å benytte seg av reservasjonsretten var et stort svik mot oss vanlige arbeidsfolk. Dere har satt oss i en umulig situasjon et halvt år før stortingsvalget. Dere må snu om vi skal ha håp om å vinne valget neste år, mente Øyvind Wallentinsen fra Rogaland. Det kunne ikke Giske love forsamlingen. - Jeg aksepterer at det er uenighet om dette spørsmålet. Men jeg er nødt til å påpeke at de dommene i EU som vi er politiske uenige i, har kommet nå, før tjenestedirektivet er implementert. Dommene kommer som resultat av EØS-avtalen. Selv er jeg ikke jurist, men både Fafo og LOs juridiske avdeling har sagt at vi kan fortsette kampen mot sosial dumping selv om vi går inn for tjenestedirektivet. Det har vært avgjørende for oss, sa Giske.

Annonse

Flere saker

Annonse