JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil skaffe EU-erklæring

LO vil få sin erklæring om at EUs tjenestedirektiv ikke hindrer kampen mot sosial dumping når saken kommer opp i EØS-komiteen.

einar.fjellvik@lomedia.no

Tidligere i høst kunngjorde Arbeiderpartiet at det vil bruker sitt flertall i regjeringen til å trumfe gjennom norsk godkjenning av tjenestedirektivet. Den gangen ble det forsikret om at LOs fire krav om at direktivet ikke må hindre kampen mot sosial dumping var innfridd.

LO svarte den gangen med å kreve en tilsvarende erklæring fra EU. Nå viser regjeringsdokumenter nettstedet ABC Nyheter har fått tilgang til at regjeringen vil forsøke å innfri også dette LO-kravet.

Passerer statsråd i dag

Etter planen vil regjeringen i dag, mot stemmene fra SV og Senterpartiet, innstille overfor Stortinget på at Norge aksepterer å gjøre tjenestedirektivet til norsk lov. I stortinget vikl de borgerlige partiene, sammen med Ap, sikre et bredt flertall for det samme synet.

Erklæring i EØS-komiteen

Men saken må også opp i EØS-komiteen. Der møtes EFTA- og EU-landene, og det er der det formelt vedtas å gjøre direktivet gjeldende i hele EØS-området. Det er her Arbeiderpartiet planlegger å få EU til å avgi den erklæringen LO etterlyser.

Ifølge ABC Nyheter står det i proposisjonen regjeringen vil vedta i dag at det tas «sikte på å fremme en erklæring som understreker at det ikke er noen motsetning mellom å føre en ambisiøs politikk mot sosial dumping og innlemming av tjenestedirektivet i EØS.»

I proposisjonen forsikrer også regjeringsflertallet at «Regjeringen er trygg på at LOs punkter er ivaretatt».

Både i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen er likevel skepsisen mot direktivet fortsatt sterk. Over 1 000 sosialdemokrater har underskrevet et opprop som krever veto mot tjenestedirektivet. Landsstyreti EL & IT Forbundet omtalte for få dager siden godkjenningen av direktivet som «et svik mot kampen mot sosial dumping ».

Annonse
Annonse