JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

E-posten på jobben bedre beskyttet

E-posten til ansatte blir bedre beskyttet mot innsyn fra arbeidsgiver. Nye forskrifter om innsyn er under arbeid etter at Stortinget vedtok endringer i personopplysningsloven.

Dermed går en langvarig rundgang mellom høringsinstanser mot slutten. LO sendte sin uttalelse så tidlig som i oktober 2006, men tilbakemeldingene fra de mange instansene var blandet. Etter at Stortinget vedtok endringer i loven, skal det nå utarbeides forskrifter. – Den viktigste endringen er at arbeidsgiver ikke automatisk har rett til innsyn i ansattes e-post, understreker advokat Kristin Robberstad ved LOs juridiske avdeling. – Det må foreligge saklige grunner, som ved mistanke om straffbare forhold eller av hensyn til virksomhetens interesser og mulighet til jobbutførelse ved sjukdom. Det er med andre ord ikke fritt fram for en arbeidsgiver å lese ansattes e-post, det må foreligge en saklig grunn, understreker advokat Kristin Robberstad.

LO fornøyd med Datatilsynet

– Hvorfor er ikke forskriftene som nå er under arbeid knyttet til arbeidsmiljøloven fremfor personopplysningsloven? – LO hadde ingen innvendinger mot at forskriftene knyttes opp mot personopplysningsloven fordi LO er godt fornøyd med hvordan Datatilsynet håndhever loven og har bred kompetanse på dette feltet. Dersom forskriftene skulle vært lenket til arbeidsmiljøloven, ville håndhevelsen bli lagt inn under Arbeidstilsynet. Derimot foreslo LO i sin høringsuttalelse at arbeidsmiljøloven skulle ta inn en henvisning til loven og forskriftene.

Retten til privatliv

Mens partene i arbeidslivet har ventet på lovendringene og de nye forskriftene, har Den europeiske menneskerettsdomstolen fastslått at det er ulovlig å overvåke ansattes e-post og telefonsamtaler. Saken gjaldt en ansatt ved et college i Wales, som fikk e-posten, telefonbruken og bruken av internett og fax overvåket av ledelsen, som mente at den ansatte brukte skolens fasiliteter til personlig bruk. Den ansatte mente at denne overvåkingen var brudd på menneskerettskonvensjonens bestemmelser om retten til privatliv.

Privat sfære på jobben

LO påpeker i sin høringsuttalelse at arbeidstakere har kravs på en privat sfære på jobben. På samme måte som arbeidsgiver ikke kan avlytte eller ta opp telefonsamtaler som foretas på virksomhetens telefoner, bør arbeidsgiver som hovedregel ikke ha adgang til å overvåke den enkelte arbeidstakers e-post-korrespondanse og annen bruk av virksomhetens IKT-verktøy. LO understreker også at e-postutveksling mellom arbeidstakere og tillitsvalgte/verneombud alltid må anses som personlig slik at man kan være sikker på at slik kontakt forblir fortrolig. Arbeidsgiver skal heller ikke ha adgang til å kopiere e-post i en ansattes personlige e-postkasse

Annonse
Annonse