JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et fakkelhav for fred

Et folkehav av lysende fakler, personlig engasjerte appeller fra biskop Ole Christian Kvarme, LO-leder Roar Flåthen, advokat Abid Raja og CARE-sjef Marte Gerhardsen varmet de tusener av mennesker som møtte opp denne vinterkvelden på Youngstorget i Oslo i solidaritet med ofrene i Midtøsten.

nina.hanssen@lomedia.no

Til tross for gateopptøyer i hovedstaden tidligere på kvelden var det en god og fredelig stemning på Youngstorget. Arrangementet var et historisk samarbeid mellom alle de store humanitære organisasjonene, idrettsnorge, kirkesamfunn, fagbevegelsen, organisasjoner og privatpersoner. De to norske leger som nå gjør en kjempeinnsats på i Gaza, Mads Gilbert og Erik Fosse ble trukket frem som helter av flere innledere.

Sterkt berørt

– Krigen i Gaza gjør et voldsomt inntrykk på oss alle. Jeg blir personlig sterkt berørt. Alle mennesker har krav på et liv, uten frykt for å miste sine barn, sin familie og sine venner, startet en beveget LO-leder Roar Flåthen. Flåthen minnet om at Israels invasjon så langt har ført til over 600 drepte.

– Flere tusen er sårede. Gaza er en slagmark. Strøm, vann, medisiner og mat mangler. Folk lider. Kvinner og barn dør. Skoler under FN-flagg hvor folk trodde de var trygge, blir bombet.

Dette er grusomme krigshandlinger. Konflikten i Midtøsten har nådd et punkt hvor vi må si: – Nå er det nok, buldret Flåthen til folkemassen foran han, som klappet ivrig. Hele ni ganger ble LO-lederen avbrutt med applaus under sin tale for folkemassen.

– Forutsetningen for våpenhvile, er at Israel trekker seg ut av Gaza. Blokaden må oppheves.

Også rakettene fra Gaza mot Israel må opphøre, sa Flåthen.

Kanalisér mer

Flåthen trakk også frem Norsk Folkehjelp og andre hjelpeorganisasjoners innsats i det palestinske området.

– Regjeringen må kanalisere flere midler gjennom norske humanitære organisasjoner. Vi oppfordrer regjeringen til å gi løfter om mer hjelp og økonomisk støtte for en framtidig gjenoppbygging av området. Som leder av giverlandsgruppen for palestinerne, har Norge en viktig rolle i dette arbeidet. En gjenoppbygging er en oppgave for hele det internasjonale samfunnet, sa Bråthen. Noen av forbundene hadde møtt opp med faner og det var også noen med Palestina-flagg og skjerf tilstede. Intet mindre enn representanter fra over 80 organisasjoner deltok i kveldens fredsmarkering som samlet et sted mellom 15.000 og 40.000. Anslagene var nokså sprikende.

CARE-sjef Marte Gerhardsen gjenfortalte personlige og svært rørende historier og gav en aktuell stemningsrapport fra lokalt ansatte i Care i Gaza.

Det var imponerende da faklene var tent, og folkemengden viste et halvt minutt stillhet for krigens ofre før fakkeltoget gikk mot rådhuset Det var god stemning i toget og både gamle og unge, politikere, fagforeningsfolk og vanlige folk vandret side om side. Ved Akershus festning sto et kor og sang Nordahl Griegs "Til Ungdommen".

Markeringene fortsetter

Tituenvis demonstrerte altså på Youngstorget i Oslo. I Bergen deltok 1.500 på Festplassen der den nytilsatte teatersjefen Bjarte Hjelmeland holdt appell. I Stavanger måtte markeringen flyttes til torget fordi hele 2.500 møtte fram. Og på Voss deltok 300 mennesker i fredsmarkeringen. Også på Sortland, i Mo i Rana og i Tromsø var det markeringer til støtte for ofrene i Gaza torsdag kveld.

Og det er ventet flere fredsmarkeringer rundt om i landet i dagene som kommer. Se listen til høyre.

Annonse

Flere saker

Annonse