JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte sak om arbeidsrotasjoner

Arbeidsretten mener det er tariffstridig når LO og forbundene bare vil godkjenne avtaler om arbeidsrotasjonen 14-21 når den gir 33,6 timers uke i snitt.

NHO fikk gjennomslag på alle punkter i arbeidsrettssaken NHO har reist om arbeidsrotasjonen 14-21.

Denne rotasjonsordningen innebærer 14 dager på jobb med 12 timers arbeidsdag, etterfulgt av tre uker fri. Den ble først forhandlet fram som prøveordning på Snøhvit-anlegget på Melkøya.

Da måtte de ansatte ta ut to av sine lovfestede feriedager ved hver hvileperiode, noe som ga rotasjonen 35,5 timers arbeidsuke i snitt.

Vil ikke bruke feriedager

Seinere har Fellesforbundet og andre berørte forbund vedtatt at de ikke vil godta avtaler om 14-21-rotasjonen med noen bedrift dersom de ansatte må bruke feriedager.

Dette innebærer at ukentlig arbeidstid blir 33,6 timer i snitt, noe NHO mente var en tariffstridig arbeidsnedsettelse.

Dommen løser ikke problemet

– Det er selvsagt skuffende at vi tapte denne saken, men dommen løser ikke problemet, sier sekretær Roar Abrahamsen i Fellesforbundet.

– Dommen sier det er tariffstridig å sette 33,6 timers arbeidsuke som betingelse for å inngå avtale om 14-21-rotasjonen med dagtid med enkeltbedrifter. Den sier også at LO har opptrådt tariffstridig ved å instruere forbundene om å inngå avtaler som er i strid med verkstedoverenskomstens bilag. Problemet er at rotasjonen fortsatt ikke går opp med 35,5 tilers uke uten å bruke feriedager. Og Fellesforbundet har et landsmøtevedtak som sier at vi ikke skal godta at folk må ta ut ferie for å få en arbeidsrotasjon til å gå opp.

Forhandle med NHO

Problemet kan nå bare løses gjennom forhandlinger med NHO, mener Abrahamsen.

– Når retten mener det er tariffstridig å sette disse betingelsene for å godkjenne avtaler med enkeltbedrifter, får vi forhandle med NHO eller bransjeorganisasjonene, med sikte på å få til avtaler med dem. Det må bli neste fase i denne saken.

Et mindretall på to dommere mente at LO og forbundene ikke har opptrådt tariffstridig i denne saken.

Annonse
Annonse