JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil leie ut kraftverk

Regjeringen går inn for at vannkraftverk kan leies ut i inntil 15 år. – Litt bedre enn fryktet, sier forbundsleder Hans Felix i EL & IT Forbundet.

anette@lo-media.no

Det har snart gått et år siden daværende olje- og energiminister Åslaug Haga la frem lovforslaget som skal sikre offentlig eierskap til kraftverkene. Samtidig varslet hun at det ville komme egne bestemmelser der de offentlige eierne kan leie ut kraftproduksjonen. I første omgang foreslo departementet en leieavtale på 30 år. Når olje- og energiminister Terje Riis-Johansen nå presenterer forslaget, er avtaletiden redusert til 15 år. – Det er en forbedring, men i utgangspunktet ønsker vi ingen utleie av kraftverk, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.

Vil ikke privatisere

Hjemfall har vært en hjertesak for forbundet. Der i gården har man kjempet med nebb og klør mot privatisering av kraftverkene. Og privatisering er nettopp det man er redde for med utleie. – Om et kraftverk skal leies ut, vil en slik avtale nødvendigvis settes ut på anbud. Det åpner for mange parter, både i innland og utland, og det er vi lite glade for, sier Felix til Nettverk.

Ønsker fleksibilitet

Terje Riss-Johansen sier imidlertid at han har vært opptatt av å balansere hensynet til fleksibilitet opp mot de rammene som hjemfallsinstituttet gir. I følge NTB mener han forslaget om 15 års utleie sikrer og styrker det offentlige eierskapet til kraftverkene. – 15 års utleietid er en avveining. Leietiden er da såpass lang at den kan være interessant og gir forutsigbarhet for begge parter. Noe særlig lenger leietid kan lett oppfattes som et eierforhold, sier han.

Lengre leieperiode

Energibedriftenes Landsforening er positiv til forslaget om utleie. – Dette gir offentlige eiere et alternativ til salg, sier administrerende direktør Steinar Bysveen på EBLs egne nettsider. Men EBL ønsker å utvide leieperioden, og er også kritisk til forslag om at utleier må beholde kompetanse. – Dersom man stiller krav til overlappende kompetanse i organisasjonene hos både eier og leier, må dette være reelt begrunnet i hensynet til sikkerhet og beredskap. Det er også viktig at skattereglene ved utleie er avklarte, slik at partene som inngår en avtale, vet hva de har å holde seg til, fortsetter Bysveen.

Kan bli kamp

Dette er kjente toner i EL & IT, som er forberedt på at motparten vil kjempe for det motsatte av det forbundet står for. – Vi har sett hvilket trøkk de har lagt bak hjemfallssaken tidligere, og regner med at de vil kjempe hardt også for dette. Vi på vår siden må gjøre vårt på den andre siden av vektstanga, sier Hans O. Felix. Så gjenstår det å se om forbundet denne gangen får støtte fra resten av LO. Særlig Industri Energi har engasjert seg i hjemfallssaken, og har svært motstridende syn til EL & IT når det gjelder det offentlige eierskapet. – Men dette er først og fremst noe som angår vårt forbund, og vi er da også egen høringsinstans. Jeg kommer til å fremme vårt syn i sekretariatet, og så får vi se om LO blir enige om en felles høringsuttalelse, sier Felix. Høringsfristen til Olje- og Energidepartementet er satt til 20. februar.

Annonse

Flere saker

Annonse