JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må drøfte rotasjon-tap

Fellesforbundets tap i Arbeidsretten når det gjelder rotasjoner, påvirker også EL & IT Forbundet. – Men vår avtale har andre bestemmelser, og gjør at vi får et annet utgangspunkt, sier Jan Olav Andresen i EL & IT.

anette@lo-media.no

Fredag tapte LO og Fellesforbundet en viktig prinsippsak om rotasjoner. NHO gikk til sak mot LO, og Arbeidsretten slo fast at LO og Fellesforbundet opptrer tariffstridig når de bare godtar rotasjonen 14-21 når den gir 33,6 timers uke i gjennomsnitt. 14-21 brukes blant annet på Snøhvit, der man i en prøveordning gikk med på å bruke feriedager for å få rotasjonen til å gå opp. Men da prøveperioden gikk ut gikk arbeiderne til konflikt for å få beholde 14-21, uten å måtte bruke av feriedagene sine. – Vår holdning har vært at det er uholdbart at de ansatte må bruke feriedager for å få en rotasjon til å gå opp. Utfordringen nå blir å finne rotasjoner som faktisk går opp og som de ansatte vil gå på, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT.

Hva gjelder?

Andersen presiserer at tapet i arbeidsretten gjaldt praktiseringen av Fellesforbundets Verkstedsoverenskomst. EL & ITs tariffavtale ser annerledes ut, og det er derfor uklart hvor stor betydning tapet faktisk får. – Tariffmessig betyr det kanskje ikke så mye, men det er klart at det blir vanskelig å få til ordninger for våre medlemmer når andre arbeidere på anleggene ikke kan få det samme. Dette er blant de tingene vi må få klargjort i nærmeste fremtid, sier han.

Uklar dom

Jan Olav Andersen mener dommen i Arbeidsretten er uklar fordi man på den ene siden snakker om en bestemt tariffavtale, som bare gjelder ett forbund, og samtidig snakker om LO og flere forbund. – Hvilke forbund snakker man om da? Vi har jo ikke de samme bestemmelsene i vår tariffavtale, sier han. EL & ITs avtale har blant annet en bestemmelse der det er forbundet alene som godkjenner en rotasjon. Spørsmålet er om det betyr at arbeidsgiverne dermed har frasagt seg retten til å forhandle om dette. – Her er det noen nøtter som det trengs juridisk spisskompetanse for å løse, sier Andersen.

Frykter 12-9

I Fellesforbundet har beskjeden om tapet ført til bekymring blant fotfolket, melder Magasinett.org. Den største bekymringen er at hele 14-21-rotasjonen vil falle etter dommen, og at folk vil bli nødt til å gå 12-9, den arbeidsrotasjonen som er nevnt i tariffavtalene. 12-9 går under økenavnet skilsmisserotasjonen, fordi den fører til lite tid med familien. – 12-9 er en gammel ordning. Det har vært en klar utvikling de siste årene at ansatte og bedrifter i fellesskap har blitt enige om å søke arbeidsrotasjoner som er bedre både for ansatte, når det gjelder hvile og fritid, og for produksjonen, sier Anders Skattkjær i Fellesforbundet til Magasinett.org. Det samme mener Jan Olav Andersen. – Nå må vi få tid til å snakke sammen og se hvordan vi skal gripe dette an. Men i første omgang kommer vi til å fortsette omtrent som før. Det er ingenting i dommen som hindrer partene i å bli enige lokalt, sier han.

Annonse
Annonse