JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig sektor lønnsvinner?

Offentlig sektor kan bli lønnsvinner og markedsforholdene kan føre til store forskjeller i tilleggene i privat sektor. Dette spår den erfarne fagforeningsmannen Rolf Utgård.

stig.christensen@lomedia.no

Utgård var i en årrekke konserntillitsvalgt i Kværner og representerte de ansatte i konsernets styre. Han har også vært med i Fellesforbundets forhandlingsutvalg ved flere tariffoppgjør. Nå driver han sitt eget rådgivningsfirma, og i går innledet han på Unios tariffseminar på Hurdalsjøen Hotell og Konferansesenter, under tittelen ”Tariff i nedgangstider – konsekvenser for strategi og taktikk”.

Unntakstilstand

– Årets oppgjør vil på mange måter bli preget av unntakstilstand, sier han i en samtale med LO-Aktuelt.

Den tidligere Kværner-tillitsvalgte regner med at oppgjøret blir svært utfordrende, ikke minst for Fellesforbundet. En rekke bedrifter i privat sektor sliter økonomisk, og mange vil ha store problemer med å gi lokale lønnstillegg.

Dette påstanden ble bekreftet av forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB), som også innledet på konferansen.

SSB-direktøren viste til at det hadde vært meget høy lønnsvekst i 2008. Den mener SSB-direktøren vil være kraftig redusert når vi kommer til neste år. I år forventer Cappelen at kjøpekraftutviklingen «ikke vil bli dårlig».

Liten forståelse

Rolf Utgård mener det vil være svært liten forståelse for høye lønnskrav i bedrifter som holder på å gå over ende. Rådgiveren mener hele frontfagsmodellen vil være i en utsatt posisjon i årets oppgjør, og at det vil være lettere å argumentere for lønnstillegg i offentlig sektor i dagens situasjon.

– Det offentlige må bidra til at hjulene går rundt, sier han.

Krisa virker inn

Finanskrisa får innvirkning på oppgjøret.

– Folks kriseforståelse tilsier at man i dagens situasjon må være moderate, dele det vi har og ikke gjøre krisa verre. Utgård viser til at både ledere og folk lenger ned i rekkene har gått ned i nominell lønn i flere private bedrifter.

– Det gjelder blant annet ledelsen i SAS, der også fagforeningene er med på dette løpet. 1,3 milliarder skal spares, mye på lønn og avtalefestede goder.

Trenger gode begrunnelser

I utgangspunktet mener Rolf Utgård at tøffe lønnskrav lett kan virke egoistisk og usolidarisk. Han mener Unio og deres grupper trenger gode begrunnelser når de fremmer sine lønnskrav. Det må blant annet dreie seg om at det er behov for deres grupper i samfunnet.

– De må klare å skape en forståelse for at det trengs politifolk som kan takle mennesker, som er gode pedagoger og diplomater og som samtidig er ubestikkelige. Da må de ha de beste folkene med god vurderingsevne og det krever ei god lønn. De må rett og slett argumentere for at gode politifolk, lærere og sykepleiere er bra for samfunnet, mener Utgård.

Rådgiveren advarer mot at politiet legger for mye vekt på egen sikkerhet, eller argumenterer på grunnlag av at de er i en monopolsituasjon.

Moderat lønnsøkning

Den tidligere Kværner-arbeideren mener det er rom for en moderat lønnsøkning også i år.

– Men det at renta vil gå mye ned i 2009 betyr vel en god forbedring av kjøpekraften for svært mange?

– Det er nok riktig, men jeg vil likevel advare mot å bringe rentenivået for mye inn i oppgjøret, for den svinger opp og ned.

Ikke pause

– Anders Folkestad sa på seminaret at Unio ikke vil ta noe pause i lønnsutviklingen. Kommentar?

– Det kan han nok si med en viss rett. Det offentlige må bruke penger i dagens situasjon, også på lønninger.

– Så du har forståelse for det utsagnet?

– Ja, svarer Utgård. Han viser til at det er verre i deler av privat sektor, der mange bedrifter går svært dårlig. Noen må permittere, noen legger ned driften.

– Private bedrifter må tenke sparing og deling, mener Utgård som likevel advarer mot lønnsnedslag og svekking av tariffavtalene.

Annonse
Annonse