JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

180 mill ekstra til lærlinger

Regjeringen gir 180 millioner kroner ekstra som tilskudd til lærlinger som ledd i arbeidet med å sikre lærlinger som står i fare for å miste arbeidsplassen sin.

–All honnør til den rød-grønne regjeringen som tar hensyn også til lærlingenes situasjon, sier forbundssekretær Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet. Han ledet det offentlige utvalget, som la fram innstillingen ”Fagopplæring for framtida” i 2008. – Det verste som kan skje en ungdom under utdanning er brudd i utdanningsløpet. Selv om regjeringen nå øker tilskuddet, er vi fremdeles et stykke fra målet om at staten skal dekke hva det koster å ha en lærling under utdanning. Det er på denne måten vi likestiller yrkesfaglig utdanningsløp med den teoretiske. I dag er gapet mellom tilskudd og faktisk kostnad 25 000 kroner, og med 18 000 lærlinger i året, tilsvarer dette 450 millioner kroner, forklarer Rolf Jørn Karlsen.

Ingen krise, men beredskap nødvendig

– Har Fellesforbundet oversikt over lærlinger som kan stå i fare for å miste lærestedet?

– Vi har fått noen tilbakemeldinger om dette, men en kan ikke snakke om krise. Likevel er det viktig å etablere en beredskap, som sikrer lærlinger som mister arbeidsplassen sin alternative tilbud. Det må nødvendigvis ikke være skole, altså teoretisk utdanning. - Vårt utvalg var sterkt opptatt av å sikre ungdom som ikke fikk lærlingplass ytterligere et år og da helst i bedrift, altså en garanti på to år til sammen. Årsaken er at mange unge faller fra fordi de er mer praktisk enn teoretisk anlagt. – Tiltaket tyder vel på at regjeringen var klar over utfordringene også på dette området? – Det som er interessant med tiltaket fra regjeringen er at myndighetene tenker kompetanse i nedgangstider i motsetning til det som skjedde tidlig 90-tall. Da falt antall lærlinger i byggebransjen så dramatisk at det tok 6-7 år for å komme opp på samme rekrutteringsnivå, svarer Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet..

Elektrikerne rammes seinere

– Nedgangen i elektrikerfaget kommer et halvår etter nedgang i byggebransjen. Derfor har krisa ennå ikke gitt utslag for dette faget, sier forbundssekretær Jan Aasarmoen i EL & IT Forbundet. – Hva skal til for at en lærling mister jobben på grunn av krisa? – Hovedårsaken må være at det ikke er mulig å opprettholde en forsvarlig opplæring. Dette er faktisk den eneste akseptable grunnen. Så langt har krisa ikke slått ut, men vi følger utviklingen. Vårt forbund har et historisk høyt antall lærlinger, hele 2 300 stykker. Og med en organisasjonsprosent på 60, sier det seg selv at bransjen har et stort antall lærlinger, sier Jan Aasarmoen.

Annonse
Annonse