JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-program mot sosial dumping

Arbeiderpartiet vil i dag legge fram sitt programforslag for de neste fire årene. Spørsmålet er om det går langt nok.

torgny.hasaas@lomedia.no

Nestleder i Arbeiderpartiet og leder i programkomiteen, Helga Pedersen, er intervjuet i Arbeiderpartiets medlemsavis, «Sammen».

– Programkomiteen har fått inn 8000 forslag og at det er ny rekord for partiet, forteller Pedersen

Programmet skal gjelde for stortingsperioden fram til 2013, men programkomiteen ønsker å peke lenger. De har valgt å kalle programprosessen «Sosialdemokrat 2020». Programmet skal først behandles på landsstyremøte i dag og i morgen, før det skal ut i partiorganisasjonen for endelig å bli vedtatt på partiets landsmøte i 18. til 21. april.

– Vi har en lang rekke konkrete forslag for et bedre arbeidsliv og for å styrke arbeidsfolks rettigheter. Arbeid og arbeidslivsspørsmål har et hovedfokus både i dette programmet og i vår politikk i årene framover, slår Helga Pedersen fast i Sammen-intervjuet.

«Arbeiderpartiet vil bekjempe sosial dumping. Sosial dumping er uverdig for de arbeidstakerne som rammes, samtidig som det gir useriøse bedrifter konkurransefordeler og derfor truer arbeidsplassene og lønns- og arbeidsvilkårene i de seriøse bedriftene. Vi vil intensivere kampen mot sosial dumping – også i typiske kvinneyrker», heter det i programmet.

Leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen, er ikke like imponert over det som står i partiprogrammet om sosial dumping. Foreninga hans er en av de foreningene som har vært fremst i kampen mot sosial dumping.

– Det som står i partiprogrammet: «innføre solidaransvar for lønn i hele kontraktskjeden der lønnsnivået i tariffavtale er allmenngjort», ligger allerede i departementets forslag og bør være vedtatt før Stortinget tar sommerferie, mener Pedersen.

Han er også skuffet over at Arbeiderpartiet ikke går lenger når det gjelder allmenngjøring.

– De burde ha tatt opp at det er nødvendig å styrke allmenngjøringsordningen. Vi har to krav, at allmenngjøring skal automatisk videreføres når den parten som opprinnelig har krevd det, ønsker å videreføre. Det andre er at det burde være nok at LO krever tariffavtalen allmenngjort for å allmenngjøre avtalen, sier Pedersen.

Et annet punkt i programmet er skift- og turnus. «Arbeiderpartiet vil endre arbeidsmiljøloven slik at de som arbeider tredelt turnus får redusert arbeidstid.»

– Arbeiderpartiet er på rett vei. Men vi skulle ønske at de hadde brukt formuleringa at Arbeiderpartiet ønsker å likestille skift- og turnusarbeid, mener leder i FO, Randi Reese.

Dette er kulepunktene i forslaget til Arbeiderpartiets program når det gjelder faglige spørsmål:

– opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.

– styrke oppfølgingen av avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

– ha et høyt nivå på arbeidsmarkedstiltak.

– satse på særskilt oppfølging av utsatte grupper på arbeidsmarkedet, herunder langtidsledige, personer med funksjonshemning og innvandrerkvinner.

– bruke trygd som lønnstilskudd for å få folk i arbeid.

– ha gunstige finansieringsordninger for å dekke behovet for varig tilrettelagte arbeidsplasser.

– styrke arbeidsrettede tiltak og sikre forutsigbare og stabile rammebetingelser for vekst- og attføringsbedriftene.

– styrke ansattes rett til vern av personlig integritet i arbeidsforhold.

– forenkle og effektivisere godkjenningsprosedyrer for utdanning tatt i utlandet.

– skjerpe innsatsen for et godt arbeidsmiljø både nasjonalt og i den enkelte virksomhet.

– styrke Arbeidstilsynet.

– innføre solidaransvar for lønn i hele kontraktskjeden der lønnsnivået i tariffavtale er allmenngjort.

– gjennomføre felleskontroller fra offentlige myndigheter for et seriøst og godt arbeidsliv skal styrkes for å forebygge brann, trygdemisbruk, sosial dumping, skatteunndragelser, ulovlig alkoholomsetning og andre straffbare forhold.

– at staten skal gjennomgå sin ansettelsespolitikk for å redusere bruk av midlertidig ansatte.

– gå inn for reformer som gir arbeidstakerne mer tid til omsorg for sine barn og sine eldre, og redusert arbeidstid for enkelte arbeidstakere.

– endre arbeidsmiljøloven slik at de som arbeider tredelt turnus får redusert arbeidstid.

Annonse
Annonse