JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil slå seg sammen

Behovet for å bli større og sterkere gjør at både det finske og det svenske elektrikerforbundet jobber for å bli del av større LO-forbund.

anette@lo-media.no

Lengst har de kommet i Finland, der en stor utredning om sammenslåing av El-bransjenes fagforbund, Metallarbeiderforbundet, Kjemisk Forbund, Tre- og Spesialbransjenes Forbund, Jernbaneforbundet og Medieforbundet allerede var klar i august.

Finland

Prosjektet heter Team, og går alle forbundene inn for sammenslåingen, vil det nye forbundet få rundt 370.000 medlemmer. Først ute med avgjørelsene er Finsk Metall som i disse dager har uravstemning om sin videre fremtid i Team. Resultatet skal være klart henholdsvis 19. og 20. februar.

Sverige

I Sverige har man ikke kommet like langt, men nå innleder Byggnads, Elektrikarna, Fartighets, Målarna, Seko og Transport et større samarbeid der det direkte målet er å bli en sterkere røst i samfunnsdebatten. Samtidig er det er klart mål å se hvor langt samarbeidet kan rekke. De seks forbundene har snakket sammen lenge, og blant annet diskutert både med danske 3F som slo seg sammen for noen år tilbake, og norske Fellesforbundet.

– Vi har blitt enige om å etablere en arbeidsgruppe med representanter fra alle forbund, og som skal presentere en idéskisse for videre samarbeid i løpet av 2009, uttaler de seks forbundslederne, og fortsetter:

– På er overordnet plan går vi inn i et samarbeid med ambisjoner om å bygge noe nytt for å styrke våre medlemmers situasjon på arbeidsmarkedet. Hittil har våre diskusjoner vært konstruktive og gode, og vi er overbevist om at vi kan overvinne de praktiske og organisatoriske hindrene som ofte virker ødeleggende for samarbeidsprosesser.

Annonse
Annonse