Krever god søvn for alle
Nettselskapene må ha egenkompetanse slik at norske innbyggere kan være sikre på at nok fagfolk retter feil og drifter strømnettet, krever EL & IT Forbundet. – Alle skal kunne sove godt om natta, selv om snøen laver ned og temperaturen synker, sier forbundsleder Hans O. Felix.
anette@lo-media.no
Liberaliseringen av kraftbransjen startet da den nye energiloven kom i 1991. Siden den gang har mange offentlig eide kraftselskaper valgt å delprivatisere eller outsourse mange funksjoner. Nå har det gått for langt, mener norske myndigheter. En ny forskrift om kompetanse hos nettselskapene har nylig vært på høring. Den sier at nettselskapene må ha en organisasjon med nok fagfolk på ulike områder til å bygge, drifte, vedlikeholde og ha beredskap til å håndtere normalsituasjoner. Det har ført til protester i nettselskapene. – Vi er enige i målet: Å ha høy forsyningssikkerhet og leveringspålitelighet. Men vi mener forslaget til forskrift er unødvendig kontroll og detaljregulering, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL). I EL & IT derimot ønsker man forskriften velkommen. – Strømnettet er vår viktigste infrastruktur. Nå har nettselskapene altfor få fagfolk til å ta seg av oppgavene. Det bekymrer oss sterkt, sier forbundsleder Hans O. Felix. Han er overrasket over at nettselskapene, som i all hovedsak er offentlig eid, lar økonomiske interesser avgjøre når de sier nei til kompetansekravene. – Offentlig eide selskaper må styres etter hva som tjener samfunnet og hensynet til innbyggernes sikkerhet, sier Felix.
Strengere krav
EL & IT har i lang tid protestert mot den utviklingen man har sett i energibransjen. Selv om de mener det er bra at regjeringen nå gjør grep, mener de kompetansekravene i forskriften bør være enda strengere enn slik de er foreslått i forskriften.
– Ideelt sett hadde vi ønsket at nettselskapene måtte ta tilbake alt personell de har outsourcet ut i entreprenørskap. Dette har kun vært økonomisk motivert, og har svekket bransjens evner til å ivareta infrastrukturen på en forsvarlig måte, skriver forbundet i sitt høringssvar til Olje- og energidepartementet.
Nå håper forbundsleder Hans O. Felix at regjeringen ikke lar seg presse av bransjen.
– Vi trenger strøm til nær sagt alt. På skolen, på arbeidsplasser, i transportsektoren og i helsevesenet. Regjeringen må ikke la seg presse av rene næringsinteresser, sier Felix.
Stort engasjement
EL & IT har et stort lag av engasjerte tillitsvalgte bak seg i sine krav om å stramme opp i energibransjen. Nylig avholdt forbundet fire store konferanser om forskriften, der rundt 150 tillitsvalgte deltok. En av dem var hovedtillitsvalgt Bjørn Helmersen i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk, NTE. Han mener både kompetanse og yrkesstoltheter i ferd med å forsvinne etter at selskapet hans delte arbeidet mellom NTE Nett og NTE Energi Drift. Montørene i driftsselskapet er prisgitt en bestilling fra NTE Nett før de kan gjøre en jobb.
– Det betyr at en montør som kommer over en råtten stolpe på veien, ikke kan gjøre noe med den, annet enn å melde det videre. Så er det opp til nettselskapet å vurdere om det faktisk skal gjøre noe, og deretter lage en bestilling, sier Helmersen.
Han mener det ikke lenger er samfunnsansvaret, men heller kostnader og nytteeffekt som ligger til grunn når nettselskapet foretar en vurdering av om en jobb skal gjøres eller ikke.
– Det blir jo helt feil utgangspunkt. Og du kan jo selv tenke deg hva det gjør med folk når det ikke gjøres noe med feil du selv har meldt fra om. Til slutt så gir man jo bare opp, sier Helmersen.
For sent å snu
Men ikke alle tillitsvalgte er like fornøyd med forbundets engasjement. Roger André Hansen i Infratek (tidligere Hafslund) er ikke særlig positiv til det som nå skjer. Selv var Hansen med på hele prosessen rundt outsourcing i Hafslund, og han synes de har fått et godt resultat.
– Denne forskriften kommer for sent. Vi var i utgangspunktet motstandere av omorganiseringen av Hafslund. Men da vi tapte kampen mot outsoursing, jobbet vi for at entreprenørselskapet skulle bli så solid og sterkt som overhode mulig. Det har vi klart. Vi har hatt en nedbemanning, på godt og vondt. Men i dag er folk fornøyde med å jobbe i entreprenørselskapet, sier Hansen.
Blir forskriften en realitet, er han redd den kan ødelegge for nettselskapene, ved at moderselskapet ”tar tilbake” en vesentlig del av fagfolkene, og slik utarmer entreprenørselskapet.
– Vi får et A- og B-lag, der B-laget er vesentlig svekket, og kan få problemer med å vinne anbud i markedet, tror Hansen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Bent Høie
Leif Martin Kirknes