JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny kamp om pensjon

Den store saken i mellomoppgjøret blir å finne en løsning for de offentlige pensjonsordningene. Den kampen tar gjerne EL & IT.

Under hovedoppgjøret i fjor, ble partene i stat og kommune enige om å utsette spørsmålet om pensjon. I mellomtiden har et politisk utvalg, ledet av arbeidsminister Dag Terje Andersen, forsøkt å finne løsninger som skal gi partene i arbeidslivet et utgangspunkt for forhandlingene. 27. februar legger de frem sin utredning. Da først vil vi få en pekepinn på hvor vanskelig mellomoppgjøret kan komme til å bli.

– Utvalget kommer nok ikke til å konkludere, men vil skissere ulike veier å gå, sier Odd Jørgen Sørengen.

Han er LO Stats representant i en arbeidsgruppe som gjør utredningsarbeidet for statsrådens utvalg.

Mye å gjøre

Arbeidsoppgavene er mange. I løpet av våren skal partene bli enige om innretningen på de nye offentlige pensjonsordningene og ny AFP for offentlig sektor. I pensjonsforliket fra 2005, fikk fagbevegelsen gjennomslag for at offentlige pensjonsordninger, der pensjonen skal utgjøre 66 prosent av sluttlønn, skal videreføres. Samtidig skal det lønne seg å jobbe, slik at den som venter med å gå av skal få avkastning i form av høyere pensjon når man velger å tre ut av arbeidslivet. Hvordan dette skal kombineres med opprettholdelsen av de såkalte særaldersgrensene i stat og kommune, er et åpent spørsmål. Arbeidet kompliseres ytterligere ved at pensjonsordningene i staten ikke er fondert, i motsetning til i kommunesektoren.

– Vi har et meget omfattende mandat, fordi vi skal finne en langsiktig modell, som samtidig må fungere når den nye folketrygden trer i kraft i 2011, sier Sørengen.

Måtte endres

Mange tillitsvalgte i LO har skjerpet knivene helt siden i fjor, med hensyn til å skulle vinne kampen om de offentlige pensjonsordningene. Odd Jørgen Sørengen i LO Stat sier imidlertid at det er på høy tid at man gjør noe med dagens ordninger.

– Svært mange, særlig i kommunesektoren, har falt utenfor ordningene fordi de har lave stillingsprosenter. I tillegg ender mange av dem opp som minstepensjonister, til tross for at de har betalt inn til ordningen i mange år. Slik kan det ikke fortsette. Dagens pensjonsordning er laget for menn i embetsverket, med høy lønn og fast jobb. Slik er ikke situasjonen i offentlig sektor lenger, sier han.

Vil kjempe

I EL & IT derimot er de fleste beredt på å ta kampen for å sikre de offentlige pensjonsordningene. Rundt 6000 av forbundets medlemmer har offentlig pensjonsordning. Særlig gjelder dette i energisektoren, der de fleste er tilknyttet KLP, men også bedrifter med tilknytning til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har offentlig pensjon. Problemet for forbundet er at de har få medlemmer som direkte er ansatt i stat og kommune.

– Men forhandlingsresultatet i stat og kommune vil få stor betydning for våre medlemmer, så her må vi være med og påvirke i den grad vi kan, sier leder av forhandlingsavdelingen, Jan Olav Andersen.

- Mer synlig!

Da saken var til behandling i forbundsstyret i går, tok flere av forbundsstyremedlemmene til orde for at EL & IT må bli mer synlige i debatten som den offentlige tjenestepensjonsordningen, slik de var det under slaget om AFP i privat sektor i fjor.

– Jeg er trygg på at forbundsleder Hans Olav Felix vil ha mye å bidra med i denne sammenhengen, sier Svein Davidsen i BKK.

Likevel må nok forbundets medlemmer tåle at det er Fagforbundet og LO Stat, i henholdsvis kommunesektoren og i staten, som sitter i førersetet når forhandlingene starter.

– Men vi har en plass i forhandlingsutvalget, og den må vi utnytte på best mulig måte, sier Jan Olav Andersen.

Annonse
Annonse