JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-protest mot avtale med verstingland

LO protesterer kraftig mot at Norge har inngått frihandelsavtale med Colombia, som betraktes som det absolutt verste landet hva angår brudd på faglige rettigheter. Roar Flåthen møter statsråden om saken 27. februar.

– Frihandelsavtalen med Colombia er ytterst betenkelig, sier Karin Beate Theodorsen, leder av LOs internasjonale avdeling. – Forholdene i Colombia og norske myndigheters holdning når det gjelder bilaterale frihandelsavtaler vil bli tatt opp under møtet mellom Sylvia Brustad og LO-leder Roar Flåthen neste fredag.

Arbeidstakerrettigheter skal med

I møtet med Nærings- og handelsdepartementet (NHD) kommer Roar Flåthen til å presisere at kommende handelsavtaler skal ha klare og tydelige referanser til arbeidstakerrettigheter. Dette gjelder ikke minst også avtalen med Colombia, som allerede er fremforhandlet, men ennå ikke godkjent av Stortinget, sier Karin Beate Theodorsen.

Ikke samsvar mellom ord og handling

– Er det samsvar mellom frihandelsavtalens innhold og regjeringens strategi for et anstendig arbeidsliv? – Vi forutsetter at regjeringen lever opp til egne vedtak. Dette gjelder også kommende avtaler med Russland, Kina og Peru. Heller ikke disse landene er mest kjent for respekt for faglige rettigheter. Regjeringen har etablert en strategi i sju punkter for å styrke og samordne Norges innsats for arbeidstakerrettigheter i andre land. ILOs ”Decent Work Agenda”, som går på et anstendig arbeidsliv, ligger til grunn for regjeringens innsats. I punkt 4 i denne strategien heter det at ”Norge skal værer en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner”. Avtaleteksten innfrir verken LOs krav eller regjeringens strategi for et anstendig arbeidsliv.

Byråkratene i EFTA må informeres

Denne holdningen bør så absolutt videreføres til byråkratene i EFTA, som har forhandlet fram avtalen. De øvrige avtalepartene er Sveits, Liechtenstein og Island. – Kom avtalen overraskende på LO? – LO har protestert mot at frihandelsavtale skulle inngås, og LO har kommet med flere innspill, også til hva slike avtaler bør inneholde, helt fra århundreskiftet, faktisk så langt tilbake som under Gerd-Liv Vallas tid. LO henvendte seg til Sylvia Brustad 24. november i fjor, der det ble presisert at LO forutsetter at fremtidige handelsavtaler med Norge som part, har en klar og tydelig referanse til arbeidstakerrettigheter. Det er bare på denne måten norsk politikk på dette viktige området kan ha troverdighet.

Stortinget kan si nei til avtalen

– Bør Stortinget si nei til avtalen? – Stortinget kan utsette endelig godkjenning og be om at forholdene i landet undersøkes, ikke minst hva angår faglige rettigheter. Stortinget kan også kreve at regjeringen innleder dialog med myndighetene, der våre krav basert på ILO-konvensjonene presiseres. Stortinget kan også si nei til avtalen hvis trakasseringen fortsetter, svarer Karin Beate Theodorsen. – Forståelse for at Unio vil ta saken opp med ILO. – Det er fagorganisasjonen, eventuelt arbeidsgiverorganisasjonen, i angjeldende land, oftest i samarbeid med internasjonale medlemsorganisasjoner, som kan ta opp brudd på menneskelige og faglige rettigheter. Når dette skjer, er det regjeringen som blir stevnet. LO i Norge kan ikke stevne regjeringen i Colombia.. Det kan fagorganisasjonen i Colombia gjøre. Derfor stiller vi oss litt undrende til at utspillet fra Unio.

Avtalen kan bli brukt mor Norge

Jeg er mer betenkt over at regjeringen i Colombia nå kan vise til handelsavtalen med et demokratisk land som Norge, som har sterke faglige organisasjoner, når anklager om brudd på faglige rettigheter reises. Da kan myndigheten i Colombia svare at det umulig kan være så ille når nasjonalforsamlingen i avtalelandet har godkjent en handelsavtale, svarer Karin Beate Theodorsen, leder av LOs internasjonale avdeling.

Verdens farligste land

Colombia anses som verdens farligste land for fagorganiserte. Intet annet land dreper så mange tillitsvalgte som nettopp Colombia, og landet er en gjenganger i ILO når det gjelder brudd på faglige og menneskelige rettigheter. Ifølge ITUC, den internasjonale faglige samorganisasjonen, ble 39 faglige aktivister drept i Colombia i 2007. Hele 91 fagorganiserte, de aller fleste i latinamerikanske land, ble myrdet dette året for sine faglige aktiviteter. Les om rapporten fra ITUC

Annonse
Annonse