JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Populært med jobb-rotasjon

– Det høye antall søknader viser at LO har full kontroll med arbeidstidsordninger knyttet til jobbrotasjon, sier Knut Bodding, leder av LOs forhandlingsavdeling.

LO behandlet over 500 søknader om rotasjonsordninger i fjor. Det er det høyeste antallet søknader om arbeidstidsordninger LO noen gang har behandlet. Det er fortsatt 14-21 rotasjonen som er mest brukt med 124 godkjenninger. LO godkjente også 127 søknader om nattarbeid. Når det gjelder 12-9 ordningen er forbundenes egne godkjenninger ikke med i oversikten, som nå er lagt fram for LO-sekretariatet til orientering. 12-9 rotasjon innebærer inntil 10,5 timers arbeidsdag. De arbeidstidsordninger som godkjennes av LO går ut over disse 10,5 timene. Øvrige ordninger 12-16 og 14-21. I tillegg til disse avtalte ordningene kommer egen avtale offshore.

Tapte i Arbeidsretten

LO har tapt en sak i Arbeidsretten om redusert ukentlig arbeidstid. Den innebærer at LO ikke har anledning til å kreve en redusert ukentlig arbeidstid til 33,6 timer. LO og NHO har felles forståelse av dommen og skal forhandle fram en ny avtale i tråd med dommen i Arbeidsretten av 9. januar i år. – Det høye antallet søknader vitner nødvendigvis ikke om stigende behov for ulike former for rotasjon. Det er heller snakk om at LO og forbundene har god kontroll over forholdene og at byggherrene har innsett at de må forholde seg til regelverket for å få arbeidet i gang. Berørte forbund er først og fremst EL&IT Forbundet og Fellesforbundet, sier Knut Bodding, leder av forhandlingsavdelingen i LO.

Nattarbeid skal begrunnes

Ulike former for jobbrotasjon er blitt populært, ikke minst blant langpendlerne, som gjennom å arbeide lange dager får flere sammenhengende fridager, som kan tilbringes sammen med familien. De som rekrutteres til arbeidsplasser som praktiserer jobbrotasjon, og det er spesielt innen olje og gass, men som bor i samme nærmiljø, skal primært følge normalarbeidsdagen. Når det gjelder nattarbeid, krever LO for godkjenning at behovet for nattarbeid skal begrunnes, at det er tidsbegrenset og at det skal gjelde et bestemt antall ansatte.

Annonse
Annonse