JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT overkjørt av LO

LO vil sikre industrien kraft, og åpner derfor for utleie av kraftverk. Det er stikk i strid med alt EL & IT står for. – Jeg er veldig skuffet, sier forbundsleder Hans O. Felix.

anette@lo-media.no

EL & IT har kjempet for offentlig eierskap til kraftproduksjonen i årevis i den såkalte hjemfallsaken. Med regjeringens hjelp har de kommet langt på vei, men nå åpner Olje- og energidepartementet i et nytt lovforslag for at kraftverk kan leies ut. Det ønsker ikke forbundet, som er redd for at utleie kan føre til privatisering av kraftverkene.

– Om et kraftverk skal leies ut, vil en slik avtale nødvendigvis settes ut på anbud. Det åpner for mange parter, både i innland og utland, og det er vi lite glade for, sier forbundsleder Hans O. Felix.

I LO blir imidlertid EL & IT stående nærmest alene om dette synet. Da sekretariatet behandlet saken i går, gikk nemlig forbundslederne inn for å støtte departementets forslag. Men i stedet for å begrense utleieperioden til 15 år, slik departementet har landet på, vil LO utvide til 30 år. I tillegg ønsker de at det skal være mulig å fornye utleiekontrakter.

– Dette er stikk i strid med det vi står for, og jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er veldig skuffet. Her overkjører LO altså det fagforbundet som organiserer de fleste i bransjen, og som også har mest kompetanse på saken, sier Felix til Nettverk.

Columbiegg?

LO mener utleieordningen ikke kommer i strid med det offentlige eierskapet. Grunnen er at de samtidig vil begrense utleieordningen til en kundekrets bestående av industrielle kunder. Slik vil LO sikre industrien kraft.

– Vi mener at utkastet til regelverk og LOs krav faller utenom regelverket til EØS og heller ikke rammes av bestemmelsene innenfor ESA. Det er her ikke snakk om å diskriminerende eksempelvis utenlandske selskaper, som vil inngå leiekontrakter med norske kraftprodusenter, sier leder av samfunnspolitisk avdeling, Eystein Gjeldsvik til FriFagbevegelse.no.

Det stiller Hans O. Felix seg hoderystende til.

– LOs administrasjon presenterer dette som om man har funnet et colombiegg, en enkel løsning på et vanskelig problem. Men en slik løsning vil skape problemer i forhold til EØS-retten. Norge er allerede dømt i EFTA-domstolen en gang i hjemfallssaken, fordi man har drevet med forskjellsbehandling. Å åpne for en ny forskjellsbehandling er både politisk og juridisk vanskelig. Jeg mener LO på denne måten setter hele hjemfallsretten i spill, sier Hans O. Felix.

Han tviler på om regjeringen vil tørre å gå den veien LO har staket ut.

– Og om LO skulle vinne frem i første omgang, tror jeg vi raskt kan vente oss et nytt søksmål fra en kraftprodusent som føler seg utelukket av utleieordningen. Så er vi i gang igjen, sier Felix.

Verre en verst

EL & IT er egen høringsinstans, og vil nå sende sitt eget høringssvar til departementet. Der går forbundet inn for at det ikke skal åpnes for noen form for utleie. Hans Felix håper politikerne vil høre på EL & IT, men frykter LOs standpunkt vil ødelegge mye.

– Det er grunn til å tro at LO-leder Roar Flåthen vil legge mye prestisje inn i denne saken. LO er mest opptatt av å skaffe industrien billig kraft, og ser ikke hva konsekvensene av en slik vei kan bli. For hva blir resultatet dersom LO ikke får gjennomslag for at utleie skal forbeholdes industrien, spør Felix, og kommer selv med svaret.

– Da har man åpnet for fri utleie av kraftverk, og de kontraktene kommer ikke industrien til å vinne. Da blir kraften ikke billig, og vi har hulet ut det offentlige eierskapet. Vi har altså alt å tape, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse