JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare 25 prosent er registrert

1. mars skal alle vikarbyråer være registrert hos Arbeidstilsynet. To virkedager før fristen går ut er bare hvert fjerde byrå registrert.

frode.ronning@lomedia.no

Fram til onsdag hadde Arbeidstilsynet fått melding fra 470 bemanningsfirma som ønsker å være registrert i et nytt register for selskaper som driver utleie av arbeidskraft, ifølge ei pressemelding fra tilsynet.

Arbeidstilsynet har fått oversikt fra Brønnøysundregisteret om at 1800 virksomheter er registrert med utleie som hovedaktivitet. Det betyr at nesten 75 prosent av de 1800 selskapene foreløpig ikke har gitt beskjed om at ønsker å være med i Arbeidstilsynets nye register.

Fra 1. mars skal alle bemanningsforetak/vikarbyråer være registrert hos Arbeidstilsynet. Ettersom første mars faller på en søndag vil registeret være i drift fra mandag 2. mars. De som ikke er registrert etter 1. mars, driver ulovlig.

– Viktig register

– Meldeplikten er et viktig tiltak som kan bidra til å fremme seriøs utleievirksomhet, og sikre de utenlandske arbeiderne skikkelige vilkår på det norske arbeidsmarkedet. Virksomhetene er gitt to måneder på å registrere sin virksomhet siden forskriften trådte i kraft 1. januar, fortalte direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i ei pressemelding tidligere i år.

Til nå har Arbeidstilsynet mottatt ca. 470 meldinger fra virksomheter som driver utleie av arbeidskraft. Hovedtyngden av virksomhetene er klarert, men for en del norskregistrerte utenlandske foretak (NUF) må Arbeidstilsynet foreta manuell kontroll av innsendte opplysninger. Dette gjør at Arbeidstilsynet trenger litt lenger saksbehandlingstid.

Ordningen stiller krav om at vikarbyrå som skal drive i Norge, enten de er norske eller utenlandske, skal ha en fast representant i landet med juridiske fullmakter. Det innføres flere klare krav som tar sikte på å bedre seriøsiteten i bransjen – krav til organisering, økonomi og til at virksomheten er lovlig registrert hos Skatteetaten.

Mange spørsmål Arbeidstilsynet har mottatt en del spørsmål om hvilket ansvar den faste representanten har. Svaret på dette er at den faste representanten må inneha de nødvendige juridiske fullmakter til for eksempel til å motta krav mot foretaket. Dette vil gjøre det lettere for offentlige myndigheter å få de dokumentene de etterspør.

De som leier inn må sjekke

Forskrift om obligatorisk melde- og registreringsordning for bemanningsforetak som leier ut arbeidskraft i Norge trådte i kraft 1. januar 2009, og foretakene er gitt til frist til 1. mars å registrere sin virksomhet hos Arbeidstilsynet. Etter denne datoen kan de som leier inn arbeidskraft enkelt gå inn på Arbeidstilsynets nettside og sjekke hvilke vikarbyrå det er lovlig å leie fra. Bemanningsforetak som ikke er registrert driver ulovlig utleie.

Annonse
Annonse