JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ESA vurderer LO-henvendelse

Eftas overvåkingsorgan ESA har fortsatt ikke avgjort om de skal realitetsbehandle henvendelsen fra LO i Stavanger eller ikke.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Problemet er at ESAs kompetanse bare gjelder direktiv som er implementert i det EØS-avtalen og det er ikke tjenestedirektivet ennå, sier informasjonsmedarbeider i ESA, Inge Hausken Thygesen, til frifagbevegelse.no. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og at dette ikke er et svar på henvendelsen fra LO i Stavanger.

LO i Stavanger kontaktet ESA 11. februar. De ønsket å få overvåkingsorganets uttalelse om regjeringens «garanti» overfor LO i spørsmålet om tjenestedirektivet. LO stilte fire krav til regjeringen for å si ja til tjenestedirektivet.

De fire kravene er:

1. At tjenestedirektivet ikke er til hinder for tiltak som er igangsatt mot sosial dumping, samt at ytterligere tiltak som LO har krevd – herunder solidaransvar- blir iverksatt og kan gjennomføres

2. At allmenngjøringsinstituttet kan videreføres og utvikles

3. At nasjonal styringsrett over viktige samfunnsområder kan beholdes og at grunnleggende samfunnsoppgaver fortsatt kan løses gjennom offentlig sektor – herunder helse, sosiale tjenester, skole, transport og produksjon av elektrisk kraft

4. At tjenestedirektivet ikke berører nasjonale arbeidsrettslige spørsmål eller er til hinder for den norske modellen for trepartssamarbeid.

Regjeringen svarte at disse punktene er vesentlige også for regjeringen. «Det følger av redegjørelsen (i St. prp. nr. 34 2008-2009 red. anm.) nedenfor at regjeringen er trygg på at dette er ivaretatt.»

Kjell Brygfjeld, LO i Stavanger advokat, skriver i brevet til ESA: «Samlet sett er vel dermed situasjonen slik at norske myndigheter ikke på noe plan kan avgi forpliktende forhåndsgarantier om hvordan regelverk skal tjene til å oppfylle våre forpliktelser etter EØS-avtalen skal oppfattes og praktiseres.

Det bes vennligst om ESAs vurdering av de problemstillinger som denne klage reiser.»

– Vi har ennå ikke avgjort hvordan vi skal behandle henvendelsen, men LO i Stavanger skal få svar, sier Thygesen.

Annonse
Annonse