JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sementerer velferdsordninger forskjeller?

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er skuffet over at arbeidstida til mødre har sått nesten bom stille de siste 15 årene.

I forrige uke offentliggjorde Statistisk sentralbyrå en undersøkelse som viste at den gjennomsnittlige arbeidstdia for yrkesaktive mødre økte med en knapp time fra 1991 til 2005.

– Den lave økningen i kvinners arbeidstid er også problematisk med tanke på målsettingen om økonomisk selvstendighet – både når det gjelder en lønn det er mulig å leve av, og i forhold til å få en anstendig pensjon. 9 av 10 minstepensjonister er kvinner. Økonomisk selvstendighet er avgjørende for reell likestilling, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– At kvinner jobber deltid har sitt motstykke i menns heltids- og overtidsarbeid. Dette kommer tydeligst frem når kvinner og menn blir foreldre. De gode velferdsordningene som vi har i Norge har til hensikt å gjøre det enklere å kombinere arbeid og omsorg for arbeidstakere med barn.

Velferd til besvær?

Det er grunn til å stille spørsmål ved om disse ordningene er med på å sementere forskjellene i arbeidstid og lønn for kvinner og menn. Svært få menn bruker ordninger som foreldrepermisjon, lovfesta deltid i perioder med omsorgsoppgaver. Ordningene gjør det på den ene siden enklere for kvinner å kombinere arbeid og omsorg for barn, samtidig er de med på å opprettholde mangelen på likestilling mellom kvinner og menn. Norge har et av de mest kjønnssegregerte arbeidsmarkedene i den industrialiserte verden. Det har klart betydning både for mangelen på likelønn og de store arbeidstidsforskjellene.

Menn må ta større ansvar

Kvinneyrkene er lavere betalt, noe som igjen er med på å legge føringer på valget om hvem som skal ta mesteparten av omsorgsarbeidet. – Hva kan gjøres? – For å bryte mønsteret må menn ta større del av omsorgsarbeidet. Bruk velferdsordningene som er positive for å kunne kombinere et moderne vekselbruk mellom arbeid og familie I tillegg må Likelønnskommisjonens tiltak for å oppnå likelønn gjennomføres slik at unge familier ikke må velge far på overtid og mor på deltid. Foreldrepermisjonen må tredeles og likelønnskommisjonens forslag om tre milliarder til lønnsløft for kvinner i offentlig sektor støttes. Det må også innføres lovfestet rett til heltid. Mange kvinner – særlig innenfor helsesektoren får ikke arbeide så mye som de ønsker. Ufrivillig deltid er i hovedsak et kvinnefenomen. Dette er også med på å gi lavere arbeidstid for kvinner, sier Beate Gangås.

Annonse
Annonse