JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritikk av Statnett

Flere feil i sjøkablene til Statnett har ført til store samfunnsøkonomiske tap. NVE pålegger nå Statnett å reparere skaden.

christine.skarberg@lomedia.no

Det skriver NVE i en pressemelding. NVE hevder at feilene har oppstått som et resultat av for dårlig vedlikehold og kontroll, samt manglende beredskap. Feilen oppsto våren 2008 i sentralnettkablene som krysser Oslofjorden. Kablene er den viktigste for blant annet forsyningssikkerheten til Norge. Ingen strømkunder i Sør-Norge er hittil blitt berørt av feilen, men NVE mener det kan oppstå problemer ved eventuell vannmangel i de norske kraftmagasinene. I følge NVE har Statnett brukt for lang tid til å utbedre feilen og mener videre at rutinene generelt er for dårlig når det gjelder overvåkning og ettersyn av kablene. Ved siden av dette har rapporteringen vært mangelfull og Statnett har heller ikke varslet NVE i samsvar med regelverket. Statnett er nå pålagt av NVE å reparere skadene på forsyningskablene i Oslofjorden, innen 1. juni 2009, og vil få 800.000 kroner i dagsbøter dersom de ikke holder denne fristen.

Lover utbedring

Stanett opplyser at reparasjonsarbeidet er i gang og fastslår at arbeidet vil være ferdig utført innen fristen. Avdelingsleder i Stanett Vibeke Hodne, kaller situasjonen for ekstraordinær, siden feilen oppsto på to ulike steder i kablene. – Vi er i gang med tiltak for å hindre at tilsvarende feil skal få så langvarige og uheldige konsekvenser for markedet. Vi vil umiddelbart gjøre innkjøp av reservekabler og på lang sikt vil nærmere analyser beskrive flere mulige tiltak, uttaler Hodne. Ledelsen i Statnett er enige i at det har gått alt for lang tid fra feilen ble oppdaget til utbedringen har tatt til. De skylder blant annet på værforholdet, sjødybden og at det ble oppdaget miner langs den ene kabeltraseen.

Annonse

Flere saker

Annonse