JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange savner etterutdanning

Dobbelt så mange ansatte i offentlig sektor deltar på videreutdanning, sammenlignet med privat sektor.

frode.ronning@lomedia.no

Mange ansatte ønsker seg videreutdanning, men får det ikke. Det går fram av en ny rapport fra forskningsstiftelsene Nifu Step og Fafo.

Forskerne har sett på hvilke bransjer som er flinke til å tilby sine ansatte videreutdanning, og hvilke som ikke er det.

Det viser seg å være stor forskjell på de ansattes behov for videreutdanning og hvor mye utdanning de får delta på. Det største spriket er i bransjer der ansatte tradisjonelt deltar lite på videreutdanning, som blant annet bygg og anlegg, hotell og restaurant, samt varehandel.

Offentlig og privat

Undersøkelsen viser en betydelig forskjell på videreutdanning i privat og offentlig sektor. Dette gjelder spesielt formell videreutdanning der 10 prosent av ansatte i statlige, kommunale og fylkeskommunale virksomheter deltar, sammenliknet med 4 prosent i privat sektor. Forskjellen er noe mindre når det gjelder ikke-formell opplæring. Her deltar 45 prosent i privat sektor og 60 prosent i offentlig sektor.

Nifu Step har også funnet at det er nesten dobbelt så mange ansatte med høyere utdanning som deltar i formell videreutdanning, sammenliknet med ansatte med grunnskoleutdanning som høyeste utdanningsnivå.

Ansatte på hoteller og restauranter ønsker mer

Ønsket om mer utdanning og opplæring er relativt jevnt fordelt på de ulike næringene, men også en større andel sysselsatte innen hotell og restaurant oppgir at de deltar for lite.

Er du ansatt i en stor bedrift er sjansen større for at du får dra på kurs. De minste bedriftene gjennomfører færre etter- og videreutdanningstiltak enn de store og mellomstore, ifølge Nifu Step.

Støtte fra sjefen?

I gjennomsnitt oppgir 56 prosent av de spurte i undersøkelsen at de har opplevd at sjefen har motivert dem til å skaffe seg nye kunnskaper. Innenfor olje, kraft og bergverk er det flest som oppgir å ha fått støtte. I underkant av 70 prosent oppgir dette, mens under halvparten av sysselsatte i industri, hotell og restaurant og transport og kommunikasjon har opplevd å få støtte fra overordnede til læring.

Annonse
Annonse