JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO uenige om rotasjon

Fellesforbundet og El & IT Forbundet er ikke blitt enige med arbeidsgiverne om hvordan dom i Arbeidsretten om arbeidstid i rotasjon skal etterleves.

– Spørsmålet er overlatt LO, som skal gå inn i forhandle med NHO for å komme fram til enighet, forteller informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

– Fellesforbundet aksepterer Arbeidsrettens dom av 9. januar i år, men partene har ikke klart å bli enige om hvordan rotasjonsordninger med dagarbeid og gjennomsnittlig arbeidstid på 33,6 timer/uke kan tilpasses dommen. Tvistens bakgrunn er om en fagforening med innstillingsrett med hjemmel i arbeidsmiljøloven kan inngå tariffavtale med den enkelte bedrift og oppnå kortere arbeidstid enn det Verkstedoverenskomsten (VO) fastsetter.

Ville bare godta 33,6 timers uke

– Som innebærer? – For å si det veldig enkelt: 14-21 rotasjonen, som praktiseres i oljerelatert virksomhet og anlegg, hjemler 35 timers uke, svarer Vidar Grønli og viser til Arbeidsrettens dom.

Der står det blant annet:

I mai 2007 ble det inngått avtale mellom de seks LO-forbundene Fellesforbundet, EL & IT, Arbeidsmand, Industri Energi, Forbundet for Ledelse og Teknikk og Transport, om at 14-21 rotasjon bare kan godtas av fagforeningene dersom arbeidstidsordningen gikk ut på 33,6 timers uke med full lønnskompensasjon og hvor maksimalt 30 minutter av spisepausene legges på utsiden av arbeidstiden.

På denne bakgrunn nektet Fellesforbundet å godkjenne en ordning om 14-21 rotasjon med 35,5 timers uke ved bedriften Aibel AS’ Kollsnes Flash Gas Project. Bedriften, og Norsk Industri, mente kravet var tariffstridig.

Enighet var tariffstridig

Dette ble også dommen i Arbeidsretten.

LO fikk også smekk. Arbeidsretten sier at LO opptrådte tariffstridig ved å instruere forbundene om å inngå avtaler med enkeltbedrifter i strid med VO. Dommen i Arbeidsretten kan du lese her

Etter at dom var avsagt, har Fellesforbundet og Norsk Industri/Byggenæringens Landsforening og EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi ført forhandlinger om hvordan rotasjonsordninger med dagarbeid og gjennomsnittlig arbeidstid på 33,6 timer/uke kan tilpasses arbeidsrettens dom.

Da disse forhandlingene ikke har ført fram, er LO og NHO blitt enige om å tre inn i saken sammen med forbundene og arbeidsgiverne og gjennomføre nye forhandlinger i neste uke.

LO og NHO er også blitt enige om at alle godkjennelser som er gitt for gjeldende rotasjonsordninger med utløp 15. mars i år er forlenget til 22. mars.

Annonse
Annonse