JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

20 år og like populær

13. mars var det 20 år siden Tim Berners-Lee presenterte det som kanskje er blitt tidenes oppfinnelse; Weben.

christine.skarberg@lomedia.no

En marsdag i 1989, la fysikeren Tim Berners-Lee fram det første utkastet til det som senere skulle bli kjent som World Wide Web. Berners-Lee var ansatt ved kjernefysikklaboratoriet CERN og ønsket å overbevise ledelsen om at et globalt, hypertekstbasert system ville være i CERNs interesse.

Førstemann ut

Den første som surfet på weben var Berners-Lees kompanjong, systemingeniøren Robert Cailliau. Sistnevnte spilte en viktig rolle i utviklingen av weben.

Berners-Lee og Cailliau lagde og satte den første webserveren i drift i 1990. Den første universelle weblinjen kom i 1991, men det var først i 1993 da nettleseren Mosaic ble lansert, at det ble fart på webbruken blant folk.

Denne nettleseren var den mest brukte fram til desember 1994 da Netscape ble lansert. i 1995 ble Internet Explorer tatt i bruk og er fremdeles i bruk snart 15 år etter dens spede begynnelse.

Weben ble ikke utropt som unik av alle. På midten av 90-tallet var det flere som mente at internett kom til å bli en gedigen flopp.

Med lettere tilgjengelighet for allmennheten, slo disse spådommene fullstendig feil, og i dag blir weben ansett som en av de største oppfinnelsene i det forrige århundret.

Drive visjonen videre

I april 1993 fraskrev CERN seg alle rettigheter til teknologien og gjorde så weben ble et system som alle kunne bruke. Oppfinneren selv, Tim Berners-Lee, forlot CERN og dannet World Wide Web Consortium, hvor han fremdeles er sjef.

Firmaet skulle sørge for at weben forble en åpen plattform for innovasjon. Likevel er utviklerne ikke helt i mål etter Berners-Lees visjoner. Han forestilte seg et system som var tilgjengelig for alle, også for mennesker med funksjonshemminger.

Det siste er fullt mulig i dag, men dessverre vektlegges det i langt mindre grad av de som utgir innhold på weben.

Kilde: Digi.no

Annonse
Annonse