JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO/NHO-oppgjøret uten mekling

– Vi bør kunne gjennomføre mellomoppgjøret i LO/NHO-området uten bruk av riksmeklingsmannen, fastslår Tor-Arne Solbakken. LO-sekretæren er derimot ikke like skråsikker på at tilsvarende enighet oppnås i offentlig sektor.

– LO overleverer sine krav til NHO fredag 20. mars og regner med å avslutte innen 31. mars. Det er i hvert fall målsettingen, sa Tor-Arne Solbakken fire dager før LO overleverer sine krav.

Uttalelsen falt under et forberedende konferanse før årets mellomoppgjør i privat sektor. Tradisjonen tro skal disse gjennomføre som samordnet og uten forbundsvise tilpasninger. Resultatet sendes heller ikke til uravstemning, men godkjennes av sekretariatet i LO.

Forhandler oss til enighet

– Hvis det likevel blir brudd og mekling med etterfølgende brudd også i mekling, kan kongressen i mai få en streikesituasjon i fanget, men vi har egentlig ikke tenkt å besøke riksmeklingsmannen i år. Vi har forhandlet oss fram til enighet ved de siste mellomoppgjørene, og det bør vi kunne klare også i år fordi intensjonene hos begge parter er så langt jeg forstår å bli enige, sa Solbakken.

Grunnlaget for forhandlingene er tariffavtalenes bestemmelser om at det midtveis i tariffperioden skal forhandles om å regulere lønningene i forhold til pris- og lønnsutviklingen det første avtaleåret, den økonomiske situasjonen og utsiktene for det andre avtaleåret.

Er partene enige om det, kan selvsagt også andre temaer enn lønnsregulering tas opp i et mellomoppgjør.

Vanskeligere i offentlig sektor

– Hvordan vurderer du mulighetene til å komme fram til en løsning partene kan si seg fornøyd med i forhandlingene i offentlig sektor?

– Den er lik null, svarte Tor-Arne Solbakken før han raskt nyanserte:

– Jeg vil ikke gjøre som Drillo, legge fram prosentberegninger over mulighetene, men her vil det være snakk om teknisk krevende og kompliserte beregninger, der forhandlerne skal ta mange ulike hensyn. Likevel mener jeg at det er fullt mulig å komme fram til en løsning også i offentlig sektor, tilføyde han.

Pensjon vanskeliggjør

Årsaken til at oppgjøret i offentlig sektor vil bli mer komplisert er først og fremst at det i forbindelse med fjorårets hovedoppgjør ble protokollert en prinsipiell enighet om at AFP-ordningene i stat og kommuner skal legges om «etter mønster av omleggingen i privat sektor» – og at organisering, finansiering og administrasjon av AFP i offentlig sektor skal endelig avklares under mellomoppgjøret i år.

I privat sektor kom man ved fjorårets hovedoppgjør til enighet om hvordan ordningen med Avtalefestet pensjon (AFP) skal tilpasses den store pensjonsreformen.

Annonse

Flere saker

Annonse