JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt i lønnsoppgjøret

Spørsmålet om kronetillegget gjenstår i det LO og NHO er på oppløpssiden i årets oppgjør i privat sektor.

I løpet av kvelden eller natt til onsdag vil partene trolig komme til enighet. I privat sektor er det i år bare lønn som står på agendaen, men ifølge forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå vil ikke årets oppgjør bli noe å skryte av.

– Lønnsveksten fra i fjor til i år kommer stort sett fra tidligere forhandlinger og tillegg som ble gjort på slutten av fjoråret, det vi kaller overheng. De aller fleste må trolig ta til takke med det som er forhandlet fram i fjor, stort sett, sier Bjørnstad til Aftenposten.

LO står likevel hardt på et generelt kronetillegg til alle, og det skal være dette punktet som må avklares før en endelig løsning er klar. NHO skal ha vært imøtekommende for LOs krav om en lavlønnsprofil.

Forhandlingsfristen er ved midnatt natt til 1. april, og ved de to siste mellomoppgjørene har partene kommet til enighet uten bistand fra Riksmeklingsmannen. I tillegg til NHO- og LO-oppgjøret, forhandler YS og NHO.

Det er oppgjøret i offentlig sektor som er ventet å bli det vanskelige i år, der spørsmålene om avtalefestet pensjon og offentlig tjenestepensjon behandles. Oppgjøret i staten starter 3. april, mens kommuneoppgjøret starter 15. april. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse