JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og NHO enige

LO og NHO er enige i årets lønnsoppgjør. Resultatet ble lønnstillegg på ei krone i timen til alle – og ei krone ekstra til de lavlønte. Partene sier at fohandlingene var svært kompliserte.

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny.hasaas@lomedia.no

– Dette er et solidarisk tariffoppgjør som tar hensyn til arbeidsplassene, de lavlønte og kvinner, sier LO-leder Roar Flåthen i en første kommentar til forhandlingsgjennombruddet.

– Det generelle tillegg på ei krone i timen tilsvarer et lønnstillegg på ca. 2 000 kroner i året.

– Lavlønnstillegget gis til alle som er omfattet av overenskomster der gjennomsnittslønna ligger under 90 % av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si under 319 000 kroner i årslønn. Denne gruppa vil få løftet lønnsnivået sitt med om lag 4 000 kroner på årsbasis, med den forhandlingsløsningen som nå ligger på bordet.

Her kan du se hvem som får lavlønnstillegg.

Kvinner

Ifølge LO vil nesten halvparten av alle kvinner som er omfattet av lønnsoppgjøret mellom LO og NHO havne i den gruppa som får både det generelle tillegget og lavlønnstillegget.

– Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, mener LO-leder Roar Flåthen.

Han mener resultatet er i tråd med LOs krav og innebærer at alle LOs medlemmer vil få en god reallønnsvekst og at tilleggene i første rekke kommer lavlønte og mange kvinner til gode.

Satt langt inne

NHO-sjef Finn Bergesen jr kaller årets oppgjør et av de vanskeligste han har vært med på i sine ti år som arbeidsgivernes forhandlingsleder.

– I den økonomiske situasjonen som mange av medlemsbedriftene befinner seg i, har det vært svært vanskelig å akseptere et generelt lønnstillegg, sier Bergesen.

Når arbeidsgiverne likevel til slutt gikk med på dette, legger NHO-sjefen vesentlig vekt på en klausul i forhandlingsprotokollen som sier at de lokale parter har anledning til helt eller delvis å forhandle bort de sentrale tilleggene.

– Dette er en viktig bestemmelse som skal ivareta bedrifter med dårlig lønnsevne, sier Bergesen.

Ramma

Partene er enige om at den økonomiske ramma for oppgjøret er 3,6 prosent. Denne kan deles opp i følgende kompnenter:

– Generelt tillegg: 0,4 prosent.

– Lavlønnstillegget: 0,1 prosent.

– Overhenget, tillegg som ble avtalt i fjor: 1,8 prosent.

– Resten (1,3 %) utgjør lønnsglidning.

Partene har tatt utgangspunkt i at prisstigningen i år vil bli på to prosent. Slår det til, vil den gjennomsnittelige reallønnsveksten bli på 1,8 prosent.

Mange gode år

– Er ikke dette et svært lavt tillegg, LO-leder Roar Flåthen? Vil ikke dette gi svært lite positive impulser til økonomien?

– Nei, for i tillegg til dette skal en huske på at de siste årene har vi hatt et svært gode tillegg. Siden 2000 har det vært en reallønnsvekst på 21 prosent. En må også¨regne med overhenget, og at det har vært rentenedgang som mange vil nyte godt av. Dessuten er det svært lav prisvekst, sier LO-leder Flåthen.

– Dette er mindre enn de får i kommunesektoren?

– Ja, og det er fordi de forhandlet oppgjøret i fjor da det var en helt annen situasjon, mener Flåthen.

Både Flåthen og Bergesen betegner årets oppgjør som svært komplisert.

– Vi var rett ved å bryte forhandlingene og kreve at meklingsmannen måtte inn, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.no.

Vemodig

Etter det FriFagbevegelse.no erfarer var det størst motstand i NHO-delegasjonen, og Bergesen måtte legge hele sin autoritet i å få det igjennom.

– Det som gjorde forhandlingene kompliserte var det generelle tillegget, men siden vi fikk inn den klausulen om at det er mulig for bedrifter i en vanskelig situasjon å forhandle bort tillegget, kunne vi godta det, sier Bergesen.

– Dette er ditt siste oppgjør, er du lettet?

– Nei, det er først og fremst vemodig, sier Bergesen som går av som NHO-sjef 1. september.

Annonse

Flere saker

Annonse