JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HSH-oppgjøret i gang

Klokka 11.00 i dag startet LO forhandlingene med HSH om lønnstillegg for de ansatte innenfor handels- og servicenæringen. LO forventer minst det samme kronetillegget som de fikk i NHO-oppgjøret i går.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Forhandlingsleder Trine Lise Sundnes fra LO forventer at tarifforhandlingene med motparten skal gå greit, og hun håper på å undertegne en protokoll i løpet av morgendagen. – Fra LOs side er vi innstilt på å finne en forhandlingsløsning og unngå mekling, sier hun til HK-Nytt.

16 avtaler på to dager

Det er lønna i 16 overenskomster som skal forhandles i løpet av de to dagene som er satt av. Handel og Kontor har de fleste og største av dem, men også Transportarbeiderforbundet, EL & IT Forbundet, Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag har avtaler med arbeidsgiverforeningen HSH.

HK har forventninger

I går kveld ble LO enige med NHO om et generelt tillegg på en krone til alle og ytterligere en krone til de som tjener minst. HK-leder Sture Arntzen har klare forventinger om at også HSH-oppgjøret skal gi både generelt tillegg og lavlønnstillegg. Han vil ha minst det samme kronebeløpet som de forhandlet fram i går. – Resultatet fra LO-NHO-forhandlingene er utgangspunktet vårt, understreker han.

Ikke nulloppgjør

Arntzen har, i likhet med Sundnes, håp om en løsning ved forhandlingsbordet. – Vi har en tradisjon for å få til det med HSH. Nå har de imidlertid kommet med signaler om at det kan bli vanskelig. HSH har snakket om et nulloppgjør, men det kan vi ikke godta. Hvis ikke motparten viser forhandlingsvilje, ser jeg for meg at veien til meklingsmannen kan bli kort, sier Arntzen til HK-Nytt.

– Men vi har alltid det utgangspunktet at vi jobber for en forhandlingsløsning, understreker han.

Det er prioritert

Verken Trine Lise Sundnes eller de andre i LOs forhandlingsdelegasjon er villige til å prioritere hvem som skal få årets lønnstillegg innenfor handels- og servicenæringen. Den prioriteringen er allerede gjort, sier de. Både Sundnes og Arntzen viser til mandatet fra LOs representantskap som klart slår fast at det både skal gis generelle tillegg og lavlønnstillegg.

– Det nytter ikke å si at vi kun skal gi tillegg til de lavest lønte. Vi krever økt kjøpekraft til alle, og da må vi ha et generelt tillegg også, slår Sture Arntzen fast.

Annonse
Annonse