JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1 + 1 krone i HSH-bedriftene

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og sju LO-forbund er enige om årets lønnsoppgjør. Det ble en nesten-blåkopi av LO/NHO-oppgjøret.

einar.fjellvik@lomedia.no

Lønnstilleggene blir akkurat like store i HSH-området som i tirsdagens oppgjør mellom LO og NHO: Det vil si et generelt tillegg til alle på ei krone i timen og ei krone ekstra til de lavlønte.

Også den unntaksklausulen LO og NHO ble enige om er innarbeidet i protokollen fra dagens forhandlinger med HSH. Den gir bedrifter med dårlig økonomi mulighet til å forhandle med klubbene om utsette utbetalingen av hele eller deler av lønnstilleggene. Man kan også forhandle om å avstå helt eller delvis fra årets lønnstillegg.

God lavlønnsprofil

Avviket fra LO/NHO-malen består i at både HK og Transportarbeiderforbundet fikk gjennomslag for at lavlønnskrona legges på minstelønnssatsene. Begge forbund har dessuten egne lavlønnsgarantier som bdrar til å heve minstelønnssatsene ytterligere.

– For HK-medlemmenes del blir sluttsummen at alle får et generelt tillegg på ei krone timen og at minstelønnssatsene heves med 813 kroner i månedene fra 1. april.

– For Transportarbiederforbundetsmedlemmer betyr dagens forhandlingsresultat alt i alt et generelt tillegg på ei kroner timen og at minstelønnssatsene heves med kr 2,42 per time fra 1. april.

- For vår del betydde det at de lavest lønte av våre medlemmer på grossistoverenskomsten får denne lavlønnskrona, selv om gjennomsnittslønna for overenskomsten ligger over 90 prosent av gjennomsnittet i industrien. Det ville de ikke fått om vi hadde fulgt LO/NHO-malen slavisk, sier Transportarbeiderfor bundets 2. nestleder, Lars Johnsen.

- Jeg er meget godt fornøyd med lavlønnsprofilen på dette oppgjøret, sier HK-leder Sture Arntzen.

Begge to mener dette også bidrar til å gi oppgjøret en klar kvinneprofil, siden mange av de som har lønninger som ligger på, eller like over, minstelønnssatsene er kvinner.

Garantitillegg

De forholdsvis kraftige hevingene av minstelønnssatsene gjør også at både Arntzen og Johnsen tror unntaksklausulen som gir bedriftene mulighet til å forhandle bort hele elelr deler av lønnstilleggene, vil få liten betydning. Begge presiserer at selv om noen bedrifter skulle ønske å bruke unntaksklausulen til å forhandle vekk deler av tilleggene, så er det ikke anledning til å gå under de nye minstelønnssatsene.

Flere forbund med

I tillegg til HK og Transportarbeiderforbundet deltok også EL & IT Forbundet, Arbeidsmandsforbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet og NTL i forhandlingene. For disse forbundenes medlemmer utbetales lavlønnstilleggene etter de samme reglene som i LO/NHO-området. Det vil si at dersom overenskomstens gjennomsnittslønn ligger under 90 prosent av gjennomsnittet i industrien (dvs under 319 000 kroner i året), utbetales et generelt tillegg på to kroner timen. Ligger gjennomsnittet over 90 prosentgrensa, utbetales et generelt tillegg på ei krone timen.

Last ned hele protokollen fra LO/HSH-opgjøret.

Annonse
Annonse