JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Volvo-press for kriseavtale

Klubben ved Volvo Lastvagnar i Umeå er opprørt over ledelsens ultimatum: å miste opp mot 200 arbeidsplasser eller godta kortere arbeidstid og mindre lønn.

– Vi har blitt satt i en utpressingssituasjon som det er umulig å håndtere, sier klubbleder Jan-Olov Carlsson i verkstedklubben i Umeå til Dagens Arbete.

Han forteller at de ansatte allerede har hatt et faktisk lønnsnedslag på mellom 12 og 20 prosent gjennom overgang til dagtid.

– Nå viser bedriften sitt rette ansikt. Først 4 milliarder til aksjeeierne og dagen etter skal enten 170 gå eller alle få lønnsnedslag. Vi metallare skal som vanlig betale hele kalaset, sier klubben på hjemmesiden sin, der det oppfordres til å stille opp på protestmøte tirsdag.

Utforbakke

Umeå-fabrikken hadde 2500 ansatte for ett år siden. Så kom krisa. 485 har allerede sluttet etter et varsel om oppsigelse i høst. 602 er nå oppsagte, men står fortsatt i jobb.

I forrige uke kom informasjonen om videre nedskjæringer, og tallet som lekket ut etter møtet med arbeidsgiverne var at mellom 150 og 200 jobber skulle vekk.

Pest og kolera

Deretter informerte ledelsen de ansatte direkte om den planlagte nedskjæringen – og alternativet, som etter bedriftens mening er at klubben skriver under en avtale om kortere arbeidstid og dermed lavere lønn. Dette kaller Volvoklubben i Umeå en ren utpressing.

Jan-Olov Carlsson går i Dagens Arbete sterkt imot at bedriften ensidig har gått ut til de ansatte, og beskriver situasjonen som et valg mellom oppsigelsesvarsel og kriseavtale.

- Alle er presset

Bedriften sier til Västerbottens Folkblad at alle er presset og at man må finne en løsning. – Så får vi høre hva IF Metall har for slags forslag, sier informasjonssjef Thor Persson.

I dag har Volvo startet nedskjæringsforhandlinger i Gøteborg med samtlige verkstedklubber i Volvo Lastvagnar, inkludert Umeå-klubben.

Annonse
Annonse