JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på framtiden

Til tross for finanskrisen, hersker det optimisme i energibransjen. Det viser en undersøkelse gjort av Energibedriftenes Landsforening (EBL).

christine.skarberg@lomedia.no

Over 14.000 ansatte, fra 50 bedrifter, deltok på Human Resources-undersøkelsen i februar, skriver EBL på sine nettsider. En HR-undersøkelse tar utgangspunktet i å kartlegge utviklingen i bransjen på en rekke områder, som blant annet rekruttering og faglige utfordringer. Det er tredje gang EBL gjennomfører en slik undersøkelse, og årets resultat er oppløftende på flere områder i energibransjen. – Det er optimisme i bransjen vår om dagen, og det er gledelig, opplyser klubbleder i BKK Bergen, Svein Davidsen.

Rekrutteringsbehov

Undersøkelsen viser at energibransjen er en av de få, som ikke merkes av finanskrisen. Rekrutteringsbehovet er stort i årene som kommer, selv om det er nedgangstider i Norge. – Vi har slitt med rekruttering lenge, men nå i disse nedgangstider, er det viktig å ta inn nye lærlinger, satse på rekruttering og være synlige på høyskolene. Nå må alle vise samfunnsansvar og jeg tror energibransjen har ressursene til å kunne bidra med mye, mener Davidsen. Han mener at EBLs undersøkelse bør bli brukt til videre arbeid for å bli enda bedre på nettopp dette. – Ja, det blir viktig at alle bedrifter i bransjen vår, nå må studere undersøkelsen nøye, gå igjennom den og legge opp videre arbeid for å oppnå enda bedre resultater, fastslår Davidsen.

Inn med juniorene

Gjennomsnittsalderen har i følge undersøkelsen gått ned. Andelen ansatte under 35 år har økt, men aldersgjennomsnittet generelt sett i bransjen, er fremdeles høy. – Vi ser at det fremdeles er en ubalansert alderssammensetning. EL & IT Forbundet har jo lenge vært opptatt av å fronte juniorene. vi mener det er viktig å lage et nettverk for de unge i bransjen, slik at de blir værende, sier Davidsen. Han tror at bransjen er tjent med å satse slik EL & IT ønsker. – Helt klart. Energibransjen er kjent for å ha et veldig godt arbeidsmiljø. Dette gjør bransjen stabil og færre slutter. Ved siden av dette er det viktig å fronte alle de ulike utfordringene unge kan få ved å begynne i energibransjen. Helhetlig er arbeidsdagen til en montør svært variert, noe som gjør jobben morsom og spennende. Dette er viktig å fronte, mener Davidsen. Undersøkelsen viser videre at antallet nyansatte kvinner i bransjen øker. Den største økningen her er blant sivilingeniører, men det er også antallet av kvinnelige fagarbeidere har økt. – Dette er gledelig. Å få tilskudd av jenter til denne bransjen er med på å skape balanse og jeg gleder meg over at vi har flere fagutdannede jenter, og flere i direktørstillinger, sier Davidsen.

Viktig

EBL legger fram i undersøkelsen, at aktiviteter rettet mot utdanningsinstitusjonene varierer mye fra bedrift til bedrift. Gjennomgående er aktiviteten lav, noe som EBL er bekymret over. Davidsen deler foreningens bekymring. – Rekrutteringsarbeidet mot utdanningsinstitusjonene blir enda viktigere nå. Dette kan vi klare, bare vi får alle bedriftene med på laget, sier Davidsen. Det er ikke bare lærlinger og fagarbeidere bransjen skriker etter. Mangelen på sivilingeniører merkes. Heldigvis har NTNU gjort noe som kan være med å endre dette i framtiden. – NTNU har endret navnet på studieretningen ”Energi”, til ”Energi og miljø”. Etter denne endringen har interessen for faget tatt seg merkbart opp. Unge er opptatte av miljøet og nå ser studentene at energibransjen er bevisst på det samme, sier Davidsen.

Annonse
Annonse