JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opplysningen Sortland legges ned

Opplysningen 1881 legger ned sin avdeling på Sortland. 77 ansatte mister jobben innen 17. mai.

anette@lo-media.no

De tillitsvalgte i Opplysningen ble varslet for kort tid siden, og har sittet i intense forhandlinger siden. Men til ingen nytte. Ledelsen vil legge ned kontoret, og gjør det uten at det en gang blir gjennomført en formell styrebehandling av saken. – Forhandlingene har ikke vært reelle. Ledelsen har allerede bestemt seg, og har ikke tatt hensyn til våre forslag, sier Hanne Lise Fahsing, tillitsvalgt i EL & IT-klubben. Dermed forsvunner 65 årsverk, og 77 ansatte mister jobben. Fahsing sier det var et sjokk for alle når ledelsens planer ble lagt på bordet. – Vi har vært klar over trafikknedgangen, men mener dette i stor grad skyldes finanskrisen. Men vi har bunnsolide resultater de siste årene, og mener det må være mulig å ha litt is i magen. At det samtidig er varslet at 35 årsverk skal erstattes med midlertidige ansatte rundt om på de andre avdelingene i landet, viser at det er behov for denne arbeidskraften, sier Hanne Lise Fahsing.

Varsler kamp

Også i EL & IT stiller man store spørsmål ved Opplysningens beslutning. Begrunnelsene for å legge ned kontoret har vært ulike, men det har hele tiden vært klart at man ser for seg en fremtid med flere midlertidig og færre faste ansatte. – Samtidig har eierne krevd et utbytte på mer enn 100 millioner. Det vitner om at de setter raske penger fremfor arbeidsplasser. Eiernes grådighet og manglende samfunnsansvar er ekstra vanskelig å forstå ettersom det skjer midt i en alvorlig økonomisk krise med raskt økende arbeidsløshet, sier forbundet i en uttalelse.

Hva med garantiene?

Både de 1881-ansatte og EL & IT Forbundet spør nå hvor den rødgrønne regjeringen er. – Da de godtok at Telenor solgte seg ned i Opplysningen 1881, garanterte både daværende næringsminister Dag Terje Andersen og ledelsen i Opplysningen 1881 både for at antallet avdelinger skulle opprettholdes, og for at det skulle bli flere arbeidsplasser i selskapet. Vi var redde dette skulle skje, og får dessverre rett, sier Hanne Lise Fahsing. – Opplysningen 1881 leverer lovpålagte tjenester til befolkningen, etter avtale med Telenor og staten. Da Telenor, med regjeringens velsignelse, reduserte eierandelen sin i selskapet, ble det lovet at selskapet skulle opprettholde sin desentrale struktur, uten å legge ned noen av de fem gjenværende avdelingene. Denne garantien stilte også regjeringen seg bak. Saken handler altså både om Telenors og regjeringens troverdighet, fremhever EL & IT. Forbundet forventer at regjeringen fortsetter arbeidet for å hindre nedleggelse. – Vi kan heller ikke se at et selskap som Telenor, med staten som majoritetseier, kan se seg tjent med å ha en underleverandør som opptrer til de grader brutalt og fagforeningsfiendtlig. Både regjeringen og Telenor er tjent med at Opplysningen 1881 omgjør beslutningen om nedleggelse av et stort antall arbeidsplasser i distriktene, uttaler forbundet.

<BILDE:

BLE IKKE HØRT: Protestene var mange både fra EL & IT og fra de ansatte i Opplysningen da Telenor reduserte sine eierandeler i Opplysningen i 2007. De var redde for arbeidsplassene. Nå ser det ut til at de fryktet rett. Her fra en demonstrasjon foran….

Annonse
Annonse