JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innfører solidaransvar

Regjeringen vil sikre at alle arbeidstakere skal få utbetalt lønn de har krav på, og vil innføre såkalt solidaransvar.

Det kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg i sin 1. maitale på Youngstorget i Oslo. Dette er et gammelt krav fra fagbevegelsen, og blir betraktet som et viktig tiltak mot sosial dumping.

– Regjeringen har lagt fram flere handlingsplaner mot sosial dumping som vi har fulgt opp punkt for punkt. Nå forsterker vi innsatsen ved å innføre solidaransvar for lønn, sa Jens Stoltenberg.

Solidaransvar innebærer at arbeidstakere som ikke har fått utbetalt lønn de har krav på, kan rette krav til bedriftene oppover i en kontraktskjede, og at de ikke må begrense seg til den bedriften de er ansatt i. Regjeringen vil neste fredag fremme lovforslag om solidaransvar for lønnskrav.

– Dette er et meget kraftfullt tiltak for å sikre at lønn blir utbetalt som forutsatt i de områder som er såkalt allmenngjorte. LO har krevd dette i lang tid. Arbeidsgiversiden har vært mot. Men for denne regjeringen er hensynet til arbeidstakernes rettigheter viktigst. Vi er for arbeidsinnvandring, men mot sosial dumping, sa Jens Stoltenberg.

– Dette vil sikre arbeidstakernes lønn, men også virke preventivt og mer generelt styrke seriøsiteten i arbeids- og næringslivet. Vi sier nei til en todeling av arbeidsmarkedet, erklærte statsministeren i talen. (ANB)

Annonse
Annonse