JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

48 anmeldt for lønnsdumping

Arbeidstilsynet leverte i fjor 48 politianmeldelser etter mistanke om sosial dumping – en kraftig økning fra 2007.

frode.ronning@lomedia.no

I 2008 oversendte Arbeidstilsynet 48 anmeldelser for sosial dumping til politiet.

Arbeidstilsynet har i sitt arbeid mot sosial dumping prioritert byggebransjen i 2008. Dette kommer fram i tilsynets årsrapportering om arbeidet mot sosial dumping.

– Vi har økt samarbeidet med politiet i 2007 og -08. Politiet har også sagt at de skal prioritere arbeidsmiljøkriminalitet høyere, sier Finboe Svendsen.

Reagerte i 8 av 10 tilfeller

Direktøren forteller at Arbeidstilsynet har skolert sine folk slik at de leverer anmeldelser som gjør det lettere for politiet å følge opp saker.

Det ble gjennomført 1500 tilsyn i byggebransjen, og hele 79 prosent av tilsynene endte med reaksjoner. Dette er alt fra tvangsmulkt eller politianmeldelse til mildere reaksjoner som pålegg om utlevering av opplysninger.

Over 2000 tilsyn

Arbeidstilsynet utførte totalt 2057 tilsyn mot sosial dumping fordelt på flere ulike bransjer. Mer enn hvert tiende tilsyn førte til stansing av virksomheten som ble besøkt:

– 80 tilsyn førte til stans av virksomheten med bakgrunn i allmenngjøringsloven eller utlendingsloven.

– 152 tilsyn første til stans fordi liv og helse sto i fare.

Etter en stans får ikke virksomhetene starte opp arbeidet igjen før de har dokumentert at arbeidet kan gjenopptas uten at lover og regler brytes.

Færre grove brudd Arbeidstilsynets inspektører oppdaget i 2008 færre grove tilfeller av sosial dumping i byggebransjen. De som bryter loven ved å lønne folk under satsene som er allmenngjort, la seg i 2008 nærmere opp mot det lovbestemte nivået.

Finboe Svendsen skryter av de regionale verneombudene i byggebransjen.

– Vi får god hjelp fra de regionale verneombudene, som kjenner sin bransje veldig godt. Vi er opptatt av å følge opp de tipsene vi får, understreker Finboe Svendsen.

Flere sett av kontrakter

Tilsynet er opptatt av å gå tyngre inn i noen saker:

– Noen saker kan se fine ut på overflata, men vi opplever at vi blir lurt ved enkelte anledninger. Det kan for eksempel finnes flere sett av kontrakter. Den ene blir vist fram for Arbeidstilsynet, mens den andre sier hvor mye den ansatte faktisk får betalt, forteller Finboe Svendsen.

Frykter mer sosial dumping

Arbeidstilsynet er bekymret for at det blir mer sosial dumping i 2009, og peker på flere mulige årsaker:

– Fra 1. mai ble det slutt på reglene som krever at arbeidsinnvandrere fra åtte nye EU-land må ha norsk lønn.

– Finanskrisa øker konkurransen om oppdrag og gir svakere inntjening i virksomhetene.

Tilsynet merker allerede konsekvensene av de økonomiske nedgangstidene i form av flere henvendelser om regelverk knyttet til arbeidskontrakter, oppsigelser og permitteringer.

Totalt brukte Arbeidstilsynet 25 millioner kroner i 2008 for å kontrollere arbeidsinnvandring. Denne summen har økt markert etter EUs utvidelse østover i 2004.

Tilsynet innrømmer like fullt at de ikke klarer å bruke så mye tid på kamp mot sosial dumping. Regionene planla å bruke 14 prosent av sine totale ressurser på kamp mot sosial dumping. Resultatet ble at de bare brukte ni prosent på dette arbeidet.

Flere polakker varsler

Arbeidstilsynet ringes ned av polakker som varsler om ulovlige og problematiske arbeidsforhold. I 2007 etablerte Arbeidstilsynet en egen svartjeneste på polsk som er åpen fem timer hver fredag. Tilsynet vil nå øke ressursene til svartjenesten.

Mer svart arbeid?

Arbeidstilsynet ser en viss fare i at finanskrisa kan gjøre at enkelte trer ut av det hvite arbeidsmarkedet:

– I dårlige tider kan det være flere som tar litt lett på det, i forhold til ryddige arbeidsforhold. Vi er redd for at den useriøse delen av arbeidslivet kan øke, sier Finboe Svendsen.

Annonse
Annonse