JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkabal med stor frihet

LOs vedtekter er romslige når det gjelder valg av ledelse, både i antall valgte og hvor sterkt kvinneperspektivet skal stå. Balansen mellom offentlig og privat sektor har lang tradisjon, mens den endelige avgjørelsen har nært slektskap til å løse kabaler.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Kongressen skal velge LO-ledelse for de neste fire årene. Det er en plikt. For fire år siden ble det valgt to nestledere. Etter Gerd-Liv Vallas avgang midt i perioden, ble det opprykk for de gjenværende, uten etterfylling av en nestleder nummer to. Spørsmålet om en eller to nestledere står derfor åpent.

Forbundslederne har nøkkelen I ukene før kongressens åpning har LO-Aktuelt loddet stemningen blant forbundslederne, som vil spille en nøkkelrolle i det endelig valgutfallet. Her er noen av svarene vi fikk på spørsmålet: Bør det velges to nestledere i LO?

Erna C. Hagensen, Norsk Arbeidsmandsforbund: – Tja. Per i dag vil jeg nok gå for to nestledere, men jeg er åpen for andre typer innretninger også. Det kan være riktig med to nestledere fordi LO har store politiske oppgaver som det er viktig å ha en ansvarsfordeling på, og det har jo fungert bra tidligere. I vårt forbund har vi hatt en lang tradisjon for å ha en hovedkasserer med mye ansvar. Men nå har vi gått bort fra det, og har istedenfor valgt to nestledere.

Jarle Molde i Forbundet for Ledelse og Teknikk, Turid Lilleheie i Norsk Tjenestemannslag, Peter A. Moe i Norges Offisersforbund og Randi Reese i Fellesorganisasjon deler Hagensens syn på det å ha et mulig behov for to nestledere, men med varierte begrunnelser. Mens Molde peker på behovet for å få «kabalen» til å gå opp og ivareta likestillingsspørsmålet, vil både Lilleheie og Reese ha en kvinne med i den øverste ledelsen. Mest bastant er Moe, som sier det slik:

Må være kvinne – Vi må besette begge nestlederposisjonene, og en av dem må være kvinne.

Omtrent halvparten av forbundslederne stiller seg mer eller mindre nøytrale til nestlederspørsmålet.

– Dette har jeg et avslappet forhold til. Om det blir en eller to nestledere er situasjonsavhengig, synes jeg. Mange kobler nestlederen til en kommende LO-leder, men det må det nødvendigvis ikke være. Når det gjelder spørsmålet om en kvinne i toppledelsen, har vi ikke konkludert i saken. Vi sitter egentlig på gjerdet og ser litt hvordan det utvikler seg, sier Hans Olav Felix i EL & IT Forbundet.

Han får med seg Arve Bakke i Fellesforbundet, Renée Rasmussen i Musikernes fellesorganisasjon, Toril S. Alfsvåg i Arbeiderbevegelsens Presseforbund, Jaqueline Smith i Norsk Sjømannsforbund, Silje Vaadal i NISO og Jan Davidsen i Fagforbundet på å stille seg nøytral og overlate avgjørelsen til kongressen selv.

Klart nei Klarest i et nei-standpunkt til to nestledere er Kjell Atle Brunborg, Norsk Jernbaneforbund, og Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund. Bjørkli svarer slik:

– Nei, det bør det ikke. Jeg mener at denne løsningen ofte dukker opp i organisasjoner og partier når man skal løse valgkomiteenes dilemmaer eller ønske om enstemmige innstillinger fra valgkomiteen. Det er ikke noen holdbar begrunnelse.

Stein Grøtting i Skolenes landsforbund, Øystein Aslaksen i Norsk Lokomotivmannsforbund og Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund stiller seg nokså nøytrale til antallet nestledere, dels av «kabalhensyn» i den aktuelle valgsituasjonen, og dels fordi deres egne forbund ikke hadde tatt noen endelig stilling til spørsmålet da det ble stilt.

Kvinnelig nestleder Hvor mye det tids- og situasjonsaktuelle hensynet likevel kan ha å si, både i antall nestledere og kvinnenes representasjon, understreker Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund. Han svarer slik:

– Som utgangspunkt vil jeg si at LO-lederen og nestlederen skal representere hvert sitt kjønn. Situasjonen nå er at Roar blir gjenvalgt, og da bør vi velge en kvinnelig nestleder. Samtidig har også sittende nestleder, som er mann, sagt at han ønsker gjenvalg. I så tilfelle må vi velge to nestledere, og den ene skal altså være kvinne.

Leif Sande i Industri Energi er langt på vei enig med Østvold, men understreker at han vil ta standpunkt når en aktuell situasjon oppstår.

Odd Christian Øverland, Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund, peker ut en noe ukjent mulighet i valgsituasjonen. Når det gjelder antallet nestledere lanserer han et nytt forslag:

Nytt forslag – Jeg mener dette er et spørsmål som sekretariatet skulle hatt myndighet til å fatte vedtak om – etter at kongressen er avsluttet, og etter innstilling fra den nyvalgte ledelsen. De gode argumentene for antall nestledere – om det skal være en, to eller tre for den saks skyld – er først og fremst den interne arbeids- og myndighetsfordelingen i den kongressvalgte LO-ledelsen. I dag er antallet vedtektsfestet og det er nok i praksis slik at antall nestledere påvirker hvor lett eller vanskelig det er å få «tillitsvalgt-kabalen» til å gå opp under valget på kongressen, sier Øverland til LO-Aktuelt.

Stum valgkomiteleder En vanligvis nokså frittalende og uredd Sture Artnzen i Handel og Kontor ble tatt litt på senga av vårt spørsmål. Han svarte slik:

– Her velger jeg rett og slett å avstå fra å svare, all den stund mange har tiltenkt meg rollen som leder av valgkomiteen under kongressen.

Han ble for øvrig senere innstilt av LO-sekretariatet nettopp til denne oppgaven.

Annonse
Annonse