JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lovforslag om solidaransvar

I dag la regjeringa fram forslag om solidaransvar for lønn. Regjeringa mener forslaget vil styrke seriøse bedrifter på bekostning av de useriøse.

frode.ronning@lomedia.no

Regjeringa innfridde i dag et svært viktig krav fra fagbevegelsen: solidaransvar for lønn. Lovforslaget innbærer at ansatte hos en underleverandør får økt sikkerhet for sin lønn. Hvis en underleverandør ikke betaler det den skal, kan de ansatte gå til alle bedrifter oppover i kontraktskjeden med kravet sitt.

– Styrker de seriøse

– Vi følger dermed opp et viktig punkt i handlingsplan 2 mot sosial dumping. Solidaransvaret styrker seriøse bedrifters konkurransemuligheter i forhold til useriøse, og skal gjelde for oppdragsgivere i områder der tariffavtaler er allmenngjort, skriver arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i ei pressemelding.

Det betyr byggebransjen og skips- og verftsindustrien hvor begge tariffavtalene er allmenngjort over hele landet.

Fellesforbundet fornøyd

– Regjeringen har gjennom innføringen av solidaransvar innfridd et viktig krav fra Fellesforbundet. Dette betyr at vi har fått nok et verktøy til bruk i kampen mot sosial dumping, understreker forbundsleder Arve Bakke i en pressemelding.

Regjeringa mener solidaransvar er viktig for å utfylle tidligere tiltak mot sosial dumping.

– Regjeringens første handlingsplan mot sosial dumping har hatt god effekt, særlig for store bedrifter i byggebransjen. Samtidig ser vi at utenlandske arbeidstakere fortsatt blir utnyttet ved at de gis lavere lønninger og dårligere sikkerhets- og arbeidsmiljøstandard enn det som er akseptabelt på det norske arbeidsmarkedet. Solidaransvaret vil ikke minst treffe sosial dumping i de mindre og useriøse bedriftene, siteres Dag Terje Andersen videre i pressemeldinga.

Oppover i kontraktskjeden

Det er arbeidsgiver som har ansvar for å utbetale lønn etter allmenngjøringsforskrifter. Forslaget innebærer at også leverandører som velger å sette ut oppdrag, skal være ansvarlig for lønnspliktene til underleverandører nedover i en kontraktkjede.

Tre måneders frist

Solidaransvaret skal inntre så snart arbeidstakers lønn ikke blir utbetalt som den skal. Arbeidstaker kan da rette krav mot en valgfri leverandør oppover i kjeden. Arbeidstakerne får en frist på tre måneder til å fremme lønnskravet sitt.

Fristen er dermed en del kortere enn Fellesforbundets ønske om at arbeiderne skal ha seks måneder på å fremme kravet.

Høyrepartiene kritiske

Høyrepartiene på Stortinget er kritiske til solidaransvar, og frykter økt byråkrati og høyere kostnader for norsk næringsliv.

Andersen imøtegår disse påstandene.

– Solidaransvaret vil først og fremst luke ut useriøse virksomheter som er underleverandører. Seriøse virksomheter som konkurrerer med disse, vil dermed få mer rettferdige konkurransevilkår, sier Dag Terje Andersen.

Forslag om enklere allmenngjøring

I lovproposisjonen legger regjeringen også fram forslag til endringer i allmenngjøringsloven som vil gjøre det enklere å fremme en allmenngjøringssak. Endringene går blant annet ut på å presisere hva som trengs av dokumentasjon for å fremme en begjæring om allmenngjøring, slik at nemnda kan treffe et vedtak. Forslaget inneholder også klargjøring av hvilke vilkår forskriftene skal inneholde.

– Samlet betyr dette at allmenngjøring som virkemiddel i kampen mot sosial dumping, kan bli enda viktigere, understreker statsråd Dag Terje Andersen.

Annonse
Annonse