JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pensjon er ungdomssak

Kaisa, Henrik og Hjalmar har skulket de første timene i videregående skole for å demonstrere mot forslagene til pensjonsreformen. – Det er vi som skal leve med den, sier de.

vibeke.liane@lomedia.no

Mens de første delegatene til LO Kongressen strømmet inn dørene til Kongressentret stod ungdommen på trappa og delte ut flygeblader. Kaisa Celius (18 år) i El & It Forbundet, Henrik Thommesen (17 år) og Hjalmar Kolsaker (17 år) var ikke i tvil om at den offentlige tjenesepensjonen er den viktigste saken for framtiden LO medlemmer.

– Når vi blir voksne og kommer ut i arbeidslivet, risikerer vi å betale inn til en pensjon som gir oss en usikkerpensjonstilværelse hvis forslaget blir vedtatt, sier Thommesen.

Celius istemmer:

– Spørsmålet er ikke så viktig for de som er gamle og snart skal gå av med pensjon har sikret seg. De har opparbeidet pensjon etter den gamle ordningen, sier Kaisa Celius.

Urettferdig pensjonsforslag

De tre er ikke så opptatt av forbundsgrenser.

– Vi er medlem av LO Ung, sier de stolte.

De vil at fagbevegelsen skal forsvare bærebjelke i offentlig sektors pensjon.

– Vi må være garantert å få en pensjon som er minst to tredjedeler av sluttlønna hvis vi går av når vi er 65 år. Og at det skal være tretti års opptjeningstid, samstemmer de tre.

De sier at også folk med høy utdanning har mye å miste hvis reformen blir vedtatt.

– Økte krav til opptjening vil ramme mang med høy utdanning, sier Kolsaker.

De mener 30 års opptjeningstid av pensjon er det mest rettferdige.

– Den gir trygghet for lavtlønnede i fysisk krevende yrker, som kanskje må gav av med avtalefestet pensjon som 62-åringer, og tar høyde for at utdanningsgrupper med sen yrkestart får en reell mulighet til å tjene opp pensjon, sier de.

Annonse
Annonse