JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Herregud – for en herlig dag!

– Det er vår dag i dag, herregud for en herlig dag, sang Tove Smaadahl da hun fikk LOs likestillingspris på vegne av krisesentersekretariatet.

For første gang ble en organisasjon tildelt likestillingsprisen, nemlig Krisesentersekretariatet. Tidligere prisvinnere er Gro Harlem Brundtland, Anne-Cath Vestly og Rosemarie Køhn. Prisen kan gis til enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter og utdeles under LO-kongressen. LO har ikke hatt problemer med å finne gode begrunnelser for tildelingen. LO-sekretær Rita Lekang nevnte i fleng at krisesentrene har gjennom tre ti-år endret holdninger, rokket ved gamle tabuer og endret politikk på viktige områder innen likestilling De ble startet på frivillig grunnlag og er blitt drevet av ildsjeler over hele landet.

Et liv uten vold

– Organisasjonen har gjennom sitt engasjement og mot kjempet for kvinners rettighet til et liv uten vold. De har satt vold i nære relasjoner på dagsorden i media og politikk. I over 30 år har de vært vaktbikkje, forsvarer og pådriver i dette arbeidet, påpekte Rita Lekang.

Uventet, men fantastisk

– Det er vår dag i dag, sang Tove Smaadahl og høstet applaus. Hun hadde da mottatt likestillingsprisen i form av en miniatyr av Nils Aas sin statue Arbeiderkvinnen på Sørmarka og en sjekk. Tove Smaadahl trakk spesielt fram samarbeidet med LO, som tok fart for 6-7 år siden og har siden vært med på å sette dagsorden for det arbeid som de mange krisesentrene gjør. – Prisen motiverer til fortsatt kamp. LO er en viktig samarbeidspartner. De ukrainske hjelpepleierne var ikke utsatt for sosial dumping, men ren menneskehandel, fastslo Tove Smaadahl.

For mye vold i samfunnet

– Selv i vårt land er det for mye vold og overgrep mot kvinner, for mange prostituerte, for mye kjønnslemlestelse og drap, fastslo hun. – Våre sentre er åpne for alle som trenger hjelp. Rundt halvparten av brukerne er innvandrerkvinner, og en tredjedel av disse er gift med norske menn, påpekte prisvinneren og slo dermed hull på myten om at norske menn er så mye bedre enn menn fra andre land.

Annonse

Flere saker

Annonse