JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til oljeboring

- EL & IT Forbundet er ikke motstandere av oljevirksomhet. Men likevel må oljevirksomhet finne seg i å ha vikeplikt, sier Jan Olav Andersen og mener LO må si nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT var førstemann på talerstolen når kongressen startet sin debatt om handlingsprogrammet. Han la vekt på at han selv har brukt mesteparten av sitt yrkesaktive liv nettopp i oljebransjen, og at det derfor ikke er riktig å si at verken han eller forbundet er motstandere av oljevirksomhet. - Men noen ganger må oljevirksomhet vike for andre hensyn. Havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er gyte- og oppvekstområder for verdens siste store torskebestand, sier Andersen.

Se til Peru

Han mener vi i Norge ville hatt godt av å se for eksempel til Peru. Landet har et brutto nasjonalt produkt (BNP) på 2.800 dollar per person, og et CO2-utslipp på 1,1 tonn per person. Baawaja-sonene i Perus del av Amazonas har store oljeressurser, men de kan ikke utvinnes i henhold til peruiansk lov. - Samtidig har Norge en BNP å 64.000 dollar per person og et utslipp på 19,1 tonn per person. Vi må kunne la Lofoten og Vesterålen vente når de utgjør så liten andel av de totale norske havområdene, sier Andersen.

Føre var

Han mener det nå er på tide å ta i bruk ”føre var”-prinsippet. - Hvis ressursene i Lofoten og Vesterålen forvaltes riktig er det en evigvarende ressurs. Vår evne til å forvalte fornybare ressurser og vår evne til å håndtere klimautfordringene, vil være avgjørende for hva slags planet vi etterlater våre etterkommere, sier Jan Olav Andersen,

Annonse
Annonse