JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever omkamp

Garantiene regjeringen ga for å godta tjenestedirektivet, er ikke lovfestet. - Derfor må vi si et klart og tydelig nei til direktivet, sier Rolf Bersås fra LO i Stavanger og EL & IT Forbundet.

I 2008 sa LO-sekretariatet ja til tjenestedirektivet, hvis regjeringen kunne oppfylle fire garantier. Disse var at tjenestedirektivet ikke er til hinder for tiltak mot sosial dumping, at allmenngjøringsinstituttet kan videreføres og utvikles, at nasjonal styringsrett over viktige samfunnsområder kan beholdes, og at tjenestedirektivet ikke berører nasjonale arbeidsrettslige spørsmål. Disse garantiene kunne regjeringen gi, var tilbakemeldingen LO fikk. Det var likevel flere i LOs rekker som tvilte. Blant dem var LO Stavangers leder, Rolf Bersås. – Jeg har blitt lovt gull og grønne skoger før, og er vel skeptisk til slikt politisk snakk generelt. Dermed engasjerte vi en advokat, som sendte inn en klage til ESA, sier Bersås, som også er distriktsleder i EL & IT Rogaland.

Ikke verdt noe

Etter to runder fikk Bersås og advokat Kjell Brygfjeld et tydelig svar fra ESA. Der står det svart på hvitt at regjeringen ikke kan komme med slike løfter, så lenge disse ikke er hjemlet i en lov. Likevel valgte altså Stortinget å vedta tjenestedirektivet, uten å vente på hva LO-kongressen eventuelt måtte mene om saken. Bersås var sikker på at regjeringen ville vente, og ble rasende da dette ble kjent. Nå mener han at hele saken om tjenestedirektivet må reises på nytt, og at forbundene og LO må gå for en omkamp. – Vi har allerede begynt å se de konsekvenser som kan komme med å innføre tjenestedirektivet. Vi har vært vitne til uverdige arbeidsforhold på både byggeplasser og i helsetjenesten, i privat sektor og i offentlig. Dette er bare en smakebit av hva vi kan vente oss videre nå, sier Bersås som håper å få med seg kongressen på omkamp.

Hva sier Stoltenberg?

I dag kommer Stoltenberg for å snakke med kongressen om den faglige og politiske situasjonen. Det spørs om han ikke blir møtt med spørsmål også om tjenestedirektivet. Så får vi se hva han nå vil si om de garantiene regjeringen har gitt.

Annonse

Flere saker

Annonse