JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Delt innstilling til valget

Ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund Pål Sture Nilsen er satt opp mot Kristian Tangen i valgkomiteens innstilling til ny LO-ledelse

anette@lo-media.no

torgny.hasaas@lomedia.no

vegard.velle@fagforbundet.no

Svært overraskende ble det i går kjent at Kristian Tangen ble foreslått inn i LO-ledelsen. Valgkomiteen ble ikke enige om dette forslaget og sju gikk for Tangen, mens et mindretall på fire ønsket ungdomssekretær Pål Sture Nilsen fra Arbeidsmandsforbundet.

Den øvrige innstillingen følger det frifagbevegelse.no skrev i går. Det betyr at den nye ledelsen består av sju personer og at nestlederne blir likestilt.

Pål Sture Nilsen 35 år og har bakgrunn som vekter.

Kristian Tangen, 33 år har bakgrunn som hjelpepleier.

Følg debatten og valget direkte på web-TV fra kl 15.20.

Sterk maktkonsentrasjon

Valgkomiteens flertallsforslag til ny ledelse skaper en sterk konsentrasjon av makt hos de to største LO-forbundene. Ikke bare i LO-ledelsen, men også i LO-sekretariatet får Fagforbundet og Fellesforbundet flertall.

– Den nye LO-ledelsen er foreslått sammensatt av sju personer. Av disse er fire personer foreslått å være fra Fagforbundet og Fellesforbundet.

– LO-sekretariatet består av femten personer. Av disse vil åtte stykker komme fra Fagforbundet og Fellesforbundet.

De store står sammen

I valgkomiteen stilte flertallet på sju seg bak Tangen, mens mindretallet på fire støttet Nilsen. Mindretallet besto av Transportarbeiderforbundet, Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, Norsk arbeidsmannsforbund og Norsk tjenestemannslag.

Flertallet på sju var representert av Fagforbundet, Fellesforbundet (2 stykker), Industri Energi, Handel og Kontor, LO stat og Norsk jernbaneforbund.

- Ja til flere forbund

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet anbefaler sin delegasjon å stemme for Pål Sture Nilsen. - Det er sikkert to utmerkede kandidater vi her snakker om, med gode cv-er. Jeg stiller ikke spørsmål ved om Kristian Tangen kan gjøre en god jobb, men mener det bør være plass til flere forbund i LOs ledelse, mener Hans O. Felix.

Han sier det er lenge siden de små forbundene har vært representert i ledelsen. Sist det skjedde var da Finn-Erik Thorsen fra Grafisk var nestleder. - Innstillingen fra valgkomiteen bærer preg av "kjøpte" plasser. Det ville være fint å ha inn en annen stemme, sier Felix. Han legger likevel vekt på at EL & ITs represetanter i salen står fritt til å stemme på sin kandidat, og det er også flere som har signalisert at de vil gi sin stemme til Tangen.

Annonse
Annonse