JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljekompromiss fra kongressen

LO går ett skritt lengre enn Arbeiderpartiet i spørsmålet om åpning av nye oljefelt – ”føre var”-prinsippet skal gjelde.

anette@lo-media.no

morten.hansen@lomedia.no

Hvilke områder som skal åpnes for olje- og gassutvinning har vært et av stridstemaene på LO-kongressen. Jan Olav Andersen fra EL & IT var første taler da debatten om handlingsprogrammet startet tirsdag, og var i så måte den som dro i gang debatten om ja eller nei til oljeboring. Også NTL har jobbet for at blokkene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke skal åpnes før tidligst 2013, mens Fellesforbundet og Industri Energi vært en pådriver for økt petroleumsaktivitet.

Varslet kompromiss

Det har ligget i kortene at det ville bli et kompromiss. Spørsmålet har vært om hvilken utforming kompromisset vil få. Det ble med en liten utsettelse.

Da det endelige forslaget ble presentert var det på linje med det Arbeiderpartiet gikk inn for tidligere i vår – en utsettelse av beslutningen til revidert forvaltningsplan for nordområdene er klar til neste år.

Men forslag som var lagt fram av Fagforbundets Jorunn Romsdal går et lite skritt lengre. Dette forslag slår fast at: ”En ”føre var” politikk vil derfor være LOs utgangspunkt for de stengte og uåpnede områdene som skal vurderes i forbindelse med revidert forvaltningsplan for nordområdene i 2010”.

Passe fornøyd

Det er et kompromiss EL & IT Forbundet kan leve med.

- Personlig er jeg imot oljeboring i disse områdene, og derfor er jeg kanskje litt skuffa. Men vi fikk til et kompromiss, og slik det står nå, er det til å leve med, sier Jan Olav Andersen.

Annonse
Annonse