JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen venstredreining

Kongressen dreide ikke LO verken til høyre eller venstre, men den viste et tydelig skille mellom privat og offentlig sektor, mener valgforskeren Frank Aarebrot.

stig.christensen@lomedia.no

At LO-kongressen var EØS-kritisk ser ikke valgforskeren som noe uttrykk for venstredreining. Han peker i stedet på at forbund i offentlig sektor var pådrivere for dette vedtaket, mens eksportnæringene er i dyp krise og er irritert på folkene fra offentlig sektor «som blander seg borti dette».

Ikke-innblanding

– Det er lett å ha meninger om EØS når man jobber i en vernet bedrift, sier han og legger til:

– Det er som om privat sektor skulle kreve at kommunearbeiderne skulle jobbe på akkord. Han mener de to sidene i LO, privat og offentlig sektor, har ulike interesser og han vil at de skal respektere hverandre.

– Offentlig sektor bør lære seg å holde kjeft om ting de ikke har greie på, utbryter han.

Han er heller ikke med på at det er noen venstredreining å bråke for mye med Postdirektivet, og viser til at Norge må ha full eksportadgang til EØS-landene.

På hjemmebane

LO strammet opp organisasjonens krav til uførepensjon på kongressen. En ting er at man avviser levealdersjustering, men flertallet ville heller ikke kutte barnetillegget eller at uføre skal skattes som lønnstakere. Frank Aarebrot har stor sans for dette.

– Her er LO på hjemmebane, og fungerer som et politisk verksted. LO-kongressen uttrykker uroen over framtidig pensjon, og det er viktig at dette spørsmålet ikke er toppstyrt, mener professoren ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen.

Domino-effekt

Flere kommentatorer har lagt vekt på at de to nyvalgte i LO-ledelsen ligger til venstre i Arbeiderpartiet. Men heller ikke dette betrakter Aarebrot som noe tegn på at LO har gått til venstre.

– Jeg vil heller snakke om en dominoeffekt. Man får inn en kvinne som nestleder, og så fører det til rokering på flere andre plasser.

– Men hva med at et svært stort mindretall stemte for bevilgninger til Rødt. Er ikke det et uttrykk for en venstredreining?

– Det er de gamle radissene. De er jo der, og har vært flinke før kongressen.

Han har for øvrig ingen forståelse for at man vil bevilge penger til Rødt.

– De er jo ikke engang på Stortinget.

Politisk styring

Han har forståelse for sykehusvedtaket, og ønsket om mer politisk styring og mindre markedstenkning.

– Hvis det er uttrykk for å gå til venstre å kreve mer politisk styring og demokratisk kontroll, ja, da har kongressen gått til venstre på dette punktet, mener han.

– Ut fra demokratiperspektivet var det en god LO-kongress, mener Frank Aarebrot.

Annonse
Annonse